Ta fram din story!

2018 har rivstartat och det är dags att köpa ett nytt anteckningsblock och fatta reservoarpennan och med fräscht bläck på oskrivet blad – börja teckna din story. Vi frågade Ann-Charlotte Larsen, rådgivare på Omställningsfonden om bra tips i jobbsökandet för 2018.

För att söka jobb krävs att du har energi och motivation, och man behöver lägga tid och kraft på att förbereda sig. Din blivande arbetsgivare ska kunna få en bra bild av vem du är och vad du står för, menar Ann-Charlotte.

– Fundera över hur du vill beskriva dig själv. Vem är du och vad vill du göra? Hur vill du beskriva dina personliga egenskaper? Vad motiverar dig till att göra ett bra jobb? Vad är dina styrkor och vad är viktigt för dig i arbetet?Vem är du och vad vill du göra? Hur vill du beskriva dina personliga egenskaper? Vad motiverar dig till att göra ett bra jobb? Vad är dina styrkor och vad är viktigt för dig i arbetet?

Vad är det unika?

Ann-Charlotte nämner att det är bra att reflektera över vilka unika kunskaper, erfarenheter, färdigheter och förmågor som just du besitter. Även dina intressen är viktiga i din presentation. Vilka jobb har du haft och beskriv dina framgångar och motgångar.

De flesta jobb finns på en dold arbetsmarknad, alltså de är inte utannonserade. Så välj arbetsgivare som känns intressanta och kontakta dem, är hennes råd.

– Förbered dig mentalt och träna på din presentation. Låt ditt CV bli en personlig presentation av dig som professionell person. Låt ditt CV handla lika mycket om framtid, alltså vad du vill göra, som vad du kan bidra med i dagsläget. Marknadsför även din profil på sociala medier. Och tveka inte att ta hjälp om det känns svårt, avslutar Ann-Charlotte.