Coachning och vidareutbildning gav egen pilatesstudio

När Carina Persson blev uppsagd på grund av arbetsbrist fick hon stöd från Omställningsfonden. Stöttande coachning och vidareutbildning ledde vidare till eget företag och en dansstudio. Idag strömmar ett hundratal till hennes lektioner i pilates.

Jan Olsson

Våren 2014 blev Carina Persson uppsagd från sitt arbete som danslärare vid Kristinehamns folkhögskola på grund av arbetsbrist. Direkt efter beskedet tog Ann-Louice Lindholm, rådgivare på Omställningsfonden, kontakt med Carina.

– Det var fantastiskt att få stöd av en person som trodde på mig eftersom det var ett hårt slag att mista ett jobb som jag verkligen brann för. Hon berättade om allt stöd som fanns att få för att hjälpa mig att få ett nytt jobb, säger Carina.

Coachning genom processen

Hennes förhoppning att efter nio år som danslärare vid Kristinehamns folkhögskola ha möjlighet att hitta något liknande på hemmaorten var små. Efter att Ann-Louice besökt Carina i Kristinehamn hördes de av per telefon ofta under arbetslösheten.

– Hon såg till att jag mådde bra och peppade mig jättemycket. Vi diskuterade mina förutsättningar och vilka möjligheter jag hade. Hon coachade mig genom hela processen. och fick mig att lyfta blicken och se andra möjligheter, säger Carina.

Nya visioner

Nu började nya visioner ta form. Carina bor med sin man på landet, strax utanför Kristinehamn, där han driver Fotograf John Persson, en fotostudio i en stor lada. Under många år arbetade de tillsammans och drev en Kulturlinjeskola i utkanten av London. Intill makens fotostudio i ladan skulle en stor dansstudio byggas. På det viset kunde Carina erbjuda ett helhetstänk med en vackert belägen studio i naturen som innefattar både kropp och själ.

– Jag kom fram till att jag inte bara kunde kasta bort allt jag lärt mig. Jag ville fortsätta med dans och rörelse i olika former, säger Carina.

Utbildning i pilates

Men hon behövde en vidareutbildning. Hon höll redan pilatesklasser för sina vänner. 2015 fick Carina en pilatesutbildning av Omställningsfonden för att kunna utbilda sig till ledare.

– Jag letade fram bra kurser och frågade om jag kunde få pengar till att bekosta utbildningen, och det fick jag. Det var guld värt och jag var så tacksam att någon trodde att jag kunde fixa det, säger Carina.

Ljus framtid

I maj 2016 startade hon pilates- och dansstudion Liv i Rörelse, där hon även utbildar i kreativ dans. Idag är Carina en av få i Värmland om att hålla pilatesklasser. Responsen har varit stor. Varje vecka strömmar ett hundratal personer, unga och gamla, till hennes studio.

– Tack vare Omställningsfonden hamnade jag helt rätt. Jag har mängder av idéer för min studio i framtiden.

Margaretha Eldh