Styrelseutbildning och erfarenhet pusselbitar för nytt jobb

Gun-Britt hade fyllt 61 när hon förlorade sitt jobb. Hon hann bara vara arbetslös en månad och har nu börjat sitt nya jobb som redovisningskonsult på HSB i Boden.

Gun-Britt

Efter ett helt yrkesliv som ekonom blev Gun-Britt Andefors i Kalix uppsagd i september förra året. Det fanns inget jobb kvar åt henne när bolaget där hon arbetade, Kalix StadsNät Kalix Net AB, upphörde.

Tidig kontakt

Redan i juni, 2017, kort efter att hon blivit varslad kontaktade en rådgivare på Omställningsfonden, Carina Wedin för ett möte. Gun-Britt berättade vad hon ville och hur hon såg på framtiden.

– Min arbetslivskarriär kändes i stort sett över. Nu blir det a-kassa och sedan pension. Arbetsgivarna vill väl bara ha yngre arbetskraft, tänkte jag, säger Gun-Britt.

Tände en gnista

Hon har en lång och bred erfarenhet som ekonom. Sedan 1980-talet har hon arbetat med bokföring, bokslut och årsredovisningar inom privat, kommunal och statlig tjänst, både som anställd och chef, och även som t f VD. Hon har även deltagit i flertal styrelsemöten under åren.

– Carina stöttade och peppade mig och sa att det finns behov av ekonomer och personer i styrelser som kan ekonomi. Det tände en gnista hos mig. Kanske kunde jag starta eget och få styrelseuppdrag.

Styrelseutbildning

Gun-Britt fick en tvådagars styrelseutbildning på Styrelseakademin i Luleå, av Omställningsfonden.

– Kursen var oerhört värdefullt. Jag blev certifierad styrelsemedlem och fick även ett kontaktnät och diplom. Det gav mig möjligheten att registrera mig i en kandidatbank.

Professionell coach som stöd

Hon fick även en professionell coach, Maria Lindfors, som arbetar med företagsutveckling och kompetensutbildning i Luleå och är certifierad av Omställningsfonden. Gun-Britt fick hjälp med sitt CV och personligt brev och att uppdatera sin profil på LinkedIn.

– Det var en stor hjälp. Jag fick mängder av bra tips. Vad jag skulle fokusera på för att fånga arbetsgivarens intresse. Vi bollade också idéer och det kändes skönt eftersom man blir så ensam när man blir arbetslös.

Sökte jobb på annons

I oktober, efter en månad som arbetslös, såg Gun-Britt en annons på arbetsförmedlingens hemsida där HSB sökte två redovisningskonsulter.

– Jag sökte direkt och skickade in mitt nya proffsiga CV och personliga brev.

Till sin stora förvåning blev Gun-Britt kallad omgående för en anställningsintervju.

– De vill ha en snabb rekrytering till sitt nyöppnade kontor i Boden och behövde två ekonomer.

Snabbt ny anställning

I november skrev hon på sitt nya anställningsavtal. I januari i år började hon sitt nya jobb. Tanken är att Gun-Britt ska sitta med som styrelseledamot i flera HSB-föreningar.

– Jag blev så paff att de ville anställa mig. Men jag hade mycket erfarenhet och de ville ha det. Det är roligt att få dela med mig av min kompetens till min yngre kollega. Det var en stor fördel att jag gick styrelseutbildningen. Den kommer jag att ha nytta av livet ut.

Margaretha Eldh