Från tandsköterska till fritidspedagog

När Maria Eriksson blev uppsagd från sitt jobb som tandsköterska upplevde hon att den coachning hon fick av Bodil Wilen, specialist åt Omställningsfonden, var det största stödet hon fick vid sidan av hästen Moerot. Det öppnade nya möjligheter och ledde till en deltidstjänst som fritidspedagog.

Anette

Maria Eriksson, 51, bor i Älvdalen med sin familj och hade jobbat fem år som tandsköterska när hon 2012 blev sjukskriven för utmattningsdepression. Efter att ha blivit sjukskriven för samma symtom 2014 och 2016 blev Maria uppsagd.

Mådde dåligt

– Jag mådde väldigt dåligt och skyllde på mig själv. ”Varför orkade jag inte?” och ”Vad hade jag gjort för fel?”. Ingen vill ju bli sjuk. Man jobbar så länge det går och sedan säger det smack och allt blir nattsvart. Det blev en kamp att ta sig ur sängen, säger Maria.

Nya möjligheter öppnades

Hon kontaktade sitt fackförbund som bland annat informerade Maria om att hon kunde få hjälp från Omställningsfonden.

– För första gången kände jag att det öppnades nya möjligheter. Förutom stödet från min läkare kände jag mig rätt ensam tills jag fick kontakt med Bodil Wilen, en av specialisterna på Omställningsfonden, säger Maria.

Stöd i två år betyder mycket

Hösten 2017 träffade hon Bodil Wilen, första gången. Då hade Maria blivit utförsäkrad från Försäkringskassan.

– Att stå utan jobb och nekad fortsatt sjukskrivning var jättetufft. Att möta Bodil och få veta att alla som sägs upp har rätt till stöd i två år från Omställningsfonden betydde oerhört mycket, säger Maria.

Värdefull coachning

Bodil kom att bli en coach som Maria behövde. De träffades regelbundet och Bodil informerade om hur Omställningsfonden kunde hjälpa Maria vidare till ett nytt jobb.

– Vi hade väldigt bra möten. Den coachning och det stöd jag fick var värdefullt. Bara att veta att jag kunde ringa om jag behövde hjälp kändes tryggt. Bodil har skött kontakterna med arbetsförmedlingen och facket och hjälpt mig med en praktikplats, säger Maria.

Praktik som fritidspedagog

I januari i år började hon praktisera som fritidspedagog i Älvdalens kommun. Genom bekanta hade Maria fått veta att det behövdes vikarier.

– Jag ringde upp och erbjöd mig och de svarade: ”ja, jättegärna”. Bodil kontaktade rektorn på förskolan och sedan var det klart, säger Maria.

Hoppas på fortsättning

Om den som blivit uppsagd, efter samråd med rådgivaren väljer att delta i en aktiv insats som gör att rätten till a-kassa går förlorad, finns det oftast möjlighet att få ersättning med 80 procent av lönen i max 43 ersättningsdagar. Efter det erbjöds Maria ett vikariat på 20 timmar i veckan fram till skolavslutningen i juni.

– Jag hoppas på fortsatt vikariat under sommaren och hösten. Det fungerar så bra. Jag är fortfarande skör men en deltidstjänst klarar jag bra, säger Maria.

Hästen viktig för att läka

Utöver stödet från Bodil och Omställningsfonden har timmarna i stallet varit en hjälp till återhämtning och tillfrisknande.

– Lite skämtsamt brukar jag kalla min häst Moerot för min terapihäst. Att vara i stallet med djuren har hjälpt att läka. Jag har läst att just stallet används som rehabilitering för att få ut människor i arbetslivet och jag kan till fullo skriva under på hur värdefull miljön i stallet är för utbrända.

Margaretha Eldh