Väljer att satsa på drömjobbet i framtidsbransch

När Mahmood Shah Sayed blev uppsagd på grund av arbetsbrist valde han att satsa på en gammal dröm – att jobba med grafisk design och IT. Vägen dit är kompetensutveckling och han lovordar stödet från Omställningsfonden som gjort drömmen möjlig.

Anette

I december 2017 blev Mahmood Shah Sayer varslad från tjänsten som boendestödjare på ett HVB-hem i Östra Göinge utanför Kristianstad. Han började söka jobb utan framgång.

Tuff arbetsmarknad

– Man har en bild att allt är möjligt när man kommer till Sverige, men arbetsmarknaden är tuff. Utbildnings- och kompetensnivån i Lund och Malmö är hög och nätverkande och kontakter är superviktiga, säger Mahmood.

När han kom till Sverige 2010 hade han ett år kvar på sin 3-åriga utbildning i grafisk design och informationsteknologi vid American University of Afghanistan. I Sverige läste han 180 poäng på programmet för mänskliga rättigheter vid Malmö Högskola.

Sökt många jobb

– Utbildningen var på engelska och det underlättade. Planen var att jobba inom FN eller Röda Korset. Men jag har sökt alla möjliga jobb inom IT och socialpedagog. Jag vill bara ha ett jobb. Jag har en ekonomiskt tung situation med en familj att försörja här i Sverige och en i Afghanistan. Men många svarade inte på ansökningarna, säger Mahmood.

Tveksamhet blev till hopp

När det kändes som tyngst ringde Ann-Charlotte Larsen, rådgivare på Omställningsfonden. Mahmood var först tveksam till stöd från Omställningsfonden. Men när han såg vilka möjligheter som fanns vände det.

– Ann-Charlotte hjälpte mig att följa min dröm jag haft sedan 13 års ålder. Hon berättade att jag kunde få hjälp med en kompletterande kompetensutbildning inom IT och grafisk design, säger Mahmood.

Studerar grafisk design

Mahmood  visste om en distansutbildning där han sedan april 2018 läser kurser i mastering adobe photoshop, adobe illustrator, adobe after effects, adobe indesign och adobe premeire. Målet är att vara klar april 2019.

– Jag kände väl till utbildningen men hade inte haft möjlighet att studera utan stöd från Omställningsfonden. Nivån är jättehög och det är många kurser. Nu är jag på rätt väg och det känns fantastiskt. Jag har bara ett år att klara mitt mål och jag ska klara det, säger Mahmood.

Viktigt att ha mål och plan

– Jag känner ansvar att klara utbildningen och jag älskar att ta certifikat. Att ha mål och en plan är viktigast när man blir arbetslös. Stödet från Omställningsfonden har varit oerhört värdefullt. Nu kan jag gå vidare och jag har ett mål.

Framtidsyrke

IT är framtidens yrke, menar Mahmood. Förhoppningen är att han ska ha möjlighet att kombinera båda sina utbildningar i grafisk design, IT och mänskliga rättigheter framöver.

– Jag känner hopp varje dag jag vaknar. Utbildningen öppnar många möjligheter och jag kommer med hundra procents säkerhet att få jobb.

Margaretha Eldh