Hur hittar jag mitt nya jobb?

Ska jag söka jobb via annons, fråga alla jag känner, eller söka via sociala medier? Gör helst allt – på en och samma gång. Eftersom jobbsökarprocessen ser olika ut för olika branscher är det bra att bevaka såväl arbetsförmedlingens som dagstidningarnas och jobbsajternas annonser.

Nätverk

Den vanligaste vägen till nytt jobb är via dina kontakter – ditt nätverk. Det är ofta den oväntade vägen som leder till jobb, där du minst anar det. I möten med grannar, vänner och bekanta. Kanske just där och då planteras ett frö. Var tydlig med att du söker nytt jobb. Våga ställa frågor.

Spontana ansökningar

Ett sätt att söka jobb är att göra spontana ansökningar. Då kontaktar du direkt till den arbetsgivare som du skulle vilja arbeta för. Börja med att ta reda på vem du ska vända sig till. Sedan skriver du ett brev eller mailar och följer upp genom att ringa för att göra dig påmind och visa intresse. Ta för vana att titta på husväggar, och nya portar du går in i. Du kan hitta företag som du inte visste fanns. Kolla upp dem och hör av dig till dem genom spontana ansökningar.

Jobbsajter

När du söker på olika jobbsajter så var försiktig med att enbart titta på en viss yrkeskategori. Gå istället in på senast inkomna jobb. På så vis ökar dina valmöjligheter, och du kan hitta fler intressanta tjänster. Registrera din profil och CV på olika jobbsökarsajter som bevakar dina intressen. Du får sedan mail så fort den typen av jobb du söker kommer upp. Kolla varje dag.

Hur förbereder jag mig?

Nyckeln till allt framgångsrikt jobbsökande handlar framför allt om attityd. Om att våga tänka lite bredare, vara öppen och nyfiken. En bra början är att kartlägga din kompetens, dina färdigheter, kunskaper och personliga egenskaper som du har nytta av i ditt arbete. Omställningsfondens rådgivare kan hjälpa dig med detta.

När ska jag börja söka jobb?

Ju tidigare du startar, desto större är möjligheten att snabbt få nytt jobb. Du får dessutom fler valmöjligheter. I regel ser det bättre ut att söka ett jobb när man redan har ett. Börja i tid, om möjligt. Av de jobbsökare hos Omställningsfonden som hittills fått nytt jobb, fick sju av tio sitt nya jobb under uppsägningstiden, innan de blev öppet arbetslösa.

Hur lång tid tar det innan jag får ett nytt jobb?

Genomsnittstiden är sex till åtta månader. Men det är väldigt individuellt, beroende på bransch, yrkeserfarenheter och andra faktorer. En rekryteringsprocess med många sökande och flera intervjuomgångar kan ta upp till tre månader.


Nästa steg

3. ANNONS/BREV/CV