"Våga tro lite mer på dig själv - ingen är fullärd"

NAMN: Annelie Landqvist
ÅLDER: 47 år
FAMILJ: Gift med Erik, Joakim 15 och John 17 och två gråhundar
BOR: I Boden, Unbyn
JOBBSTATUS: Uppsagd som husfru på gymnasiet i Björknäs, Boden. I väntan på ny anställning som hovmästare på nyöppnade Clarion Hotel i Luleå.

När Annelie Landqvist blir uppsagd från jobbet, ser hon sin chans att göra något annat. Hon söker på nätet och finner då en annons om en talangjakt till servicejobb på Clarion Sense Hotel i Luleå. Annelie tränar intensivt och ställer sig sedan rakt upp och ned inför fyra jurymedlemmar, i en audition om de cirka 40 restaurangtjänsterna.

Fyra hörnstenar, har präglat stora delar av Annelie Landqvist liv. Familjen, mat, hockey och skogen.

Född och uppväxt i Luleå, som äldsta systern i en skara om tre, lärde hon sig tidigt att ta ansvar.
Annelie är tonårs- och hockeymorsan som i tid och otid hängt vid hockeyrinken och hejat på sina pojkar, under åren. När hon och maken inte är där, spenderar de helst tiden i skogen, plockandes bär, svamp eller jagar älg.

Idag är hon 47 år, med en yrkesbakgrund inom restaurangbranschen och förskolan.
Under de senaste fem åren har Annelie arbetat som husfru på Björknäs gymnasieskola i Boden, men blev uppsagd i våras på grund av besparingar.

− Jag tog det inte så hårt när jag blev uppsagd. Jag blev inte deppad. Jag tänkte att: ”Nu får jag min chans att göra något annat,” säger Annelie.

Förkärlek till mat

Annelie har alltid tyckt om att laga mat, hon gick konsumtionslinjen på gymnasiet och drömde tidigt om jobb inom restaurangvärlden. Så hon valde att ge sig in i restaurangbranschen redan i 17-års åldern. Det blev Kallax flygstation i Luleå, samt Tallkottens Stadshotell, där hon fortfarande jobbar extra. I restaurangvärlden har Annelie sedan huserat under åren, med ett par avstickare.

Hon utbildade sig till barnskötare och arbetade på förskola ett par år i Stockholm i slutet av 80-talet och början på 90-talet. Efter det återvände hon till Norrland och krogvärlden igen för att senare utbilda sig till florist. Annelie startade då eget företag och arbetade sedan som florist under 2000-talet, ett par år.

Men att driva egen butik i en liten by som Unbyn var ohållbart i längden. Det blev för kämpigt. Annelie la ner sin verksamhet.

De senaste åren har Annelie extraknäckt på Landshövdingens residens och serverat under stora middagar, parallellt med jobbet som husfru på Björknäs gymnasieskola.

Så i april 2013 blir Annelie inkallad till rektorn på skolan, som berättar att gymnasiet måste spara pengar. Det beslutas att Annelie får jobba kvar sex månader, men får göra andra uppgifter under tiden.

– Jag tog då kontakt med Omställningsfonden, visste inte att kommunen hade samarbete med dem. Första mötet med min rådgivare Håkan Karlström, kändes riktigt bra. Han var så lätt att ha att göra med, så jag kunde vara mig själv.

Går kurs som stärker självförtroendet

Annelie får möjlighet av sin arbetsgivare att gå utbildningar, och tid för att söka jobb under uppsägningstiden.

Håkan tipsar då Annelie att gå en UGL-kurs. Utveckling av Grupp och Ledare, en utbildning som riktar sig till den som önskar utveckla sitt medarbetarskap och ledarskap.

– Jag fick gå kursen i Stockholm, och den var så bra, men psykiskt jobbig. Det var en väldigt blandad grupp, både folk som var chefer, och de som inte var det. Vi grät om vartannat, när vi lyssnade på varandra. Jag kände verkligen att kursen stärkte mitt självförtroende.

Väl tillbaka i Boden satt Annelie en kväll och letade på nätet, och stötte då på annonsen: ” Visa din talang – få jobb på hotell.” Annelie kände direkt att det där var något för henne.

Talangjakt på Clarion Hotel

Internationella hotellkedjan Clarion Hotel skulle under hösten 2013 slå upp sina portar mitt i centrala Luleå. Nu sökte de Sveriges bästa servicetalanger. Och de valde att göra en rekrytering på ett okonventionellt sätt, genom en talangjakt, där de sökande fick två minuter på sig i en audition att visa upp sig inför en jury.

– Jag berättade för Håkan om annonsen. Han tyckte att jag skulle söka, och gav mig sen massor av bra feedback på vad och hur jag skulle lägga upp mitt tal. Han tyckte jag skulle börja med att berätta att jag serverat Kungen och Drottningen på residenset, när de var här i Norrbotten under Kungens firande av 40 år på tronen.

Håkan och Annelie tränade en hel eftermiddag på talet. Sedan gick hon och ”babblade” för sig själv hemma, berättar hon.

– Jag gick sedan dit och hamnade på plats 180. Men fick komma in tidigare. Vi var i grupper om sex och jag var först i min grupp. Jag gick då in och ställde mig inför fyra jurymedlemmar, kände mig inte speciellt nervös. Så började jag: ” Jag ska tala om för er att jag hade ansvar för middagen för Kungen och Drottningen på residenset när de var här i Luleå under Kungens 40-årsfirande. Jag fick det ansvaret för att residenset har stort förtroende för mig…

Två minuter fick Annelie. Hon minns det som att juryn hade skrattat och smålett under hela hennes tal, vilket stärkte hennes självkänsla och gjorde att hon kände sig trygg under framträdandet.

Två veckor gick. Då fick hon en bekräftan per mail, att hon gått vidare. Hon blev eld och lågor.

Kort därpå, satt hon utanför ishallen en eftermiddag då mobilen ringde. Det var en av cheferna på Clarion Hotel.

– Du har fått en tjänst hos oss, med lite mer ansvar. Du kommer att arbeta som hovmästare på hotellet, och du ska hjälpa mig när jag är borta, sa han.
Annelie blev till sig av glädje.

Hon fick lite senare träffa en av cheferna, och han ansåg inte att han behövde intervjua henne. Han skulle tillbaka till Stockholm, och höra av sig till henne igen om två veckor.

Annelie ringde då direkt till Håkan och berättade om den goda nyheten.

– Håkan jag behöver hjälp med att löneförhandla. Hur gör jag?

Annelie Landqvist börjar sitt nya jobb i november, och ser fram emot allt nytt hon kommer att lära sig. Alla nya arbetskamrater som hon kommer att få. Hon tycker att det ska bli väldigt spännande.

– Det är viktigt att våga tro lite mer om sig själv. Har det gått för andra, kan det gå för dig. Det tar ju sedan ofta ett halvår att komma in i ett jobb. Men det finns alltid något nytt att lära, och man måste våga. Ingen är fullärd.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Maria Åsén

Annelies och Håkans tips till dig som ska göra en audition:

 • Hitta en pitch, något som kan fånga och beröra juryn som du är stolt över.
 • Kom med ett erbjudande. Vad du kan tillföra organisationen/företaget?
 • Man kan ge konkreta exempel på hur man är serviceinriktad.
 • Var dig själv. Gör dig inte till, och överdriv inte dina färdigheter.
 • Var förberedd och öva.
 • Träna inför och med någon annan.

Annelies tips till dig som blivit uppsagd, i väntan på ditt nya jobb:

 • Sitt inte och vänta tills uppsägningstiden gått ut – lägg ut trådar.
 • Våga göra det du drömmer om – var inte rädd för att testa nytt.
 • Gå kurser och utbildningar.
 • Fila på CV: et och det personliga brevet.
 • Tro på dig själv.