"Livet har en förmåga att ordna upp sig"

NAMN: Åsa Garellick
ÅLDER: 43 år
FAMILJ: Bianca 13 och Alice 11
BOR: I Vellinge och jobbar i Malmö
JOBBSTATUS: Jobbar som frisör- och stylistlärare på Värnhemsskolan

För två år sedan blev hon uppsagd från en gymnasieskola i Kalix, på grund av tunt elevunderlag. Åsa valde då att flytta till andra sidan Sverige, till Malmö. Där fann hon inte ”bara” ett jobb, utan även svaren på viktiga frågor i sitt liv.

Livet för Åsa börjar i Malmö… livet med mamma, pappa och syster.

När Åsa är fem år gammal, tar mamma båda flickorna och flyttar norrut, mot hembygden Kalix.

Pappa följer inte med.

Tight sammansvetsad med mamma och syster växer hon upp i Kalix. Hon pratar malmöskånska, men putsar snabbt bort den.

Det är nu 2015, Åsa är 43 år och har själv två flickor, 11 och 13 år.

Vi har bestämt träff med Åsa för att höra mer om hennes livsresa.

Vi befinner oss åter i Malmö, på Värnhemsskolan. En tjej står och tutar i något som påminner om en vuvuzela- tuta, en ”VM-tuta”. Tjejer och killar med ursprung från hela världen hänger på trappan till huvudentrén och den intilliggande parken. De skrattar och några dansar till en bandspelare, som står i ett hörn och skvalar.

Elevunderlaget minskade – blev uppsagd

Åsa Garellick har arbetat här på Värnhemsskolan nu i cirka ett år. Hon blev uppsagd som frisör- och stylistlärare på grund av minskat elevunderlag på Furuhedsskolan i Kalix, under våren 2014.

Åsas yrkesbana påbörjades i Luleå för 25 år sedan, då hon pluggade till frisör på gymnasiet, vilket hon älskade. Hon var i sitt rätta element när hon fick skapa med hår.

Efter gymnasiet gick hon kurs för egenföretagare, och sedan var det fullt ös i sex år.

– Jag körde igång med egen hyrstol på Hårkompaniet i Kalix. Där var lätt att knyta kunder till sig. Jag behöver förändring med jämna mellanrum, så jag sökte sedan frisörjobb i Fuengirola i Spanien ett tag. Sen kom jag tillbaka till Kalix igen och startade salong Garellick´s. Det gick jättebra, men det var långa dagar. Jag höll på att gå in i väggen, även om man på den tiden aldrig pratade om det på det sättet, säger Åsa.

Lite senare träffar Åsa barnens pappa. De förlovar sig efter ett år och gifter sig, sen kommer barnen Bianca och Alicia. I sju år är de gifta. Efter att de skilt sig brakar Åsa ihop. Hon ligger i sängen i sex månader. Då är barnen tre och fyra år gamla.

Åsa reser sig igen.

Får stöd av Omställningsfonden

Hon stänger ned företaget och får anställning på Hantverksprogrammet på Furuhedsskolan. Där jobbar hon ett par år men blir sedan uppsagd på grund av att de bara har två sökanden till frisörlinjen. De beslutar sig för att släcka ned hantverksprogrammet. Men innan dess gör de en mode- och hårvisning i världsklass med 65 modeller på catwalk, utklädda till demoner, änglar och andra väsen. Media uppmärksammar visningen, berättar Åsa.

Under våren 2014 får Åsa kännedom om Omställningsfonden. Hon får lite information skickad till sig.

– Jag blir uppringd av en av deras rådgivare, Carina Wedin. Hon kommer till Furuhedsskolan och är så förstående och peppande. Carina gjorde allt för att underlätta för mig. Jag berättade då att jag vill flytta från Kalix. Jag kände mig instängd och kontrollerad. Många i min omgivning försökte ”tala mig till rätta” för man kan ju inte flytta, när man har två barn. Men Carina tyckte att man visst kunde flytta, och hitta lösningar på situationen.

Åsa söker jobb på många olika platser i Sverige. Och på skolavslutningen den 13 juni 2014 så ringer rektorn på Värnhemsskolan i Malmö, och säger att de vill anställa Åsa.

Hon funderar intensivt under telefonsamtalet och säger till sig själv: ”Tacka bara ja Åsa!” Vilket hon gör.

Flyttar till Vellinge

Sommaren kommer emellan med semester i Turkiet, och Åsa lever i vetskap om att hon inte har någonstans att bo i Malmö i augusti. Men Åsas gamla dagmamma Monika, från barndomsåren i Malmö, erbjuder henne att titta på sin sons lägenhet som är till salu i Vellinge.

Åsa slår till. Hon får hjälp med flytten av Omställningsfonden.

– Det här året i Malmö och på skolan har varit så roligt och lärorikt. Vi har fått jobba med språk- och yrkesintroduktionselever, alltså nyanlända ungdomar. Det har varit så dynamiskt och intressant. Här finns frisörelever med slöja. Med dem har vi fått jobba med vikskärmar och stängda dörrar.

Cirkeln sluten

Åsa upplever att en cirkel i hennes liv nu slutits i och med flytten till Malmö. För Åsa växte upp utan kontakt med sin pappa. Först när hon var 21 år damp det ned ett brev i brevlådan som berättade att hennes pappa var död. Och hon hade funderat mycket över sin pappa under uppväxten.

Väl tillbaka i Malmö har hon börjat titta på sin pappas gamla sjukjournaler och anledningen till föräldrarnas uppbrott. Hon har även förstått att pappa hade judisk bakgrund och växte upp på ett judiskt barnhem. Det finns så mycket mer att gräva i, och kapitel två av historien, blir hennes nästa projekt.

Hon kan nu se hur situationen med att hon blev uppsagd och fick möjligheten att flytta till Malmö, gett henne svar på många frågor.

– Om man vill ha en förändring i sitt liv, så är det viktigt att inte vara rädd. Livet har som en förmåga att ordna upp sig. Jag är öppnare här än i Kalix, och det är så underbart att vakna upp varje morgon och se havet och Öresundsbron över till Köpenhamn. Det är viktigt att passa på att leva när man lever, och våga säga ja, fast det kan verka lite galet. När jag dör, måste jag veta att jag gjorde det jag ville.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Mats Petersson