Rosita har hittat hem

NAMN: Rosita Johansson
ÅLDER: 47 år
FAMILJ: Sambo Per-Olof och två katter
BOR: Kävlinge, Skåne
JOBBSTATUS: Blev uppsagd som elevassistent i maj 2012 och arbetar nu i egen verksamhet som medicinsk fotvårdsterapeut

Intresset för människor har ringlat som en röd tråd genom Rosita Johanssons yrkesverksamma liv. När hon en dag blir uppsagd från sitt arbete som elevassistent ser hon sin chans att bli sin egen, fullt ut.

− Välkomna in, säger Rosita Johansson och slår upp dörren på vid gavel.

Det är en krispigt kall eftermiddag. Solen är på väg ned över fälten i Kävlinge, Skåne.

Rosita har just avslutat sitt arbete för dagen. Sista kunden har gått. Men trots det är hon glad, givande och utstrålar energi. Vi slår oss ned i fotvårdsalongens väntrum.

Numera präglas inte Rositas dagar av lektioner, elever och skolmiljöer. Efter uppsägningen för drygt ett år sedan, tog hon steget att fullt ut att starta eget som medicinsk fotvårdsspecialist – och det valet har hon inte ångrat.

− Det är det bästa som har hänt. Att numera få göra det jag gör, och göra det för mig själv, och när jag vill… det är helt underbart.

Rosita valde att utveckla sin fotvårdsverksamhet som hon lite smått drog igång redan 2009, då hon anade en eventuell uppsägning.

Men även om Rosita tycker det är underbart att vara fri och själv kunna styra över sin egen tid, så har vägen hit kantats av en del rädslor, motgångar och kamp.

Alltid haft många järn i elden

Under livets gång har Rosita arbetat som ridlärare, elevassistent, personlig assistent, aromaterapeut och kroppsterapeut. Utöver det har hon arbetat på förpackningsföretag samt inom klädindustrin och även tidigare drivit en egen jourbutik.

Rositas föräldrar Karin och Alvar bor i byn. Rosita är nummer ett i en syskonskara av fyra.

Vi tar oss en tur till föräldrahemmet för vård av Karins fötter.

− Rosita har alltid varit dubbelarbetande. Hon har jämt sökt lösningar på problem så fort de uppkommit, berättar Alvar. Karin instämmer.

Vi kommer in på Rositas uppsägning i maj 2012. Hon arbetade då på en skola som elevassistent, sedan många år tillbaka.
− Personalansvarig ringde upp mig på telefon en dag och berättade att jag inte kunde fortsätta att arbeta på skolan längre. Man skulle rationalisera så mycket som möjligt. Nu ville de bara ha utbildade lärare, säger Rosita.

Hon tycker att uppsägningen gick ”uselt” till. Att hon och hennes kollegor knappt fick ett tack för jobbet de utfört under så många år.

Tryggt med stöd

Genom facket fick Rosita höra talas om Omställningsfonden. Hon undrade vad hon skulle med dem till. Men kort därefter kontaktade Lisbeth Pinotti, rådgivare på Omställningsfonden, henne för ett samtal.

− Lisbeth var så öppen och lättsam och så sa hon:” Men herregud, vad mycket du har gjort!” Det kändes som hon såg mina möjligheter, säger Rosita och gestikulerar stort.

Lisbeth undersökte om Rosita kunde validera till undersköterska, då hon redan studerat till både aroma- och kroppsterapeut.

Men Rosita kände sig fast beslutsam om att satsa på företaget. Lisbeth uppmuntrade Rosita att köra hundra procent på sin företagsidé. Om det inte fungerade så skulle de tillsammans hitta på andra alternativ. Rosita tyckte det kändes betryggande.

Rosita som redan gått på många minor under tiden med jourbutiken hade lärt sig att man ska bygga långsamt och strategiskt och ta vara på de kontakter man har. Inte dra på sig för mycket utgifter, och ta många råd från andra företagare.

Sökte helhjärtat

Rosita dammsög gränd för gränd i Kävlinge, i jakten på en ledig lokal. Efter långt letande fick hon se en skylt: Lokal uthyres. ”Halleluja, den är till mig!” ropade Rosita.

− Nu har jag varit här i Kävlinge ett år och det går jättebra. Jag har tagit med mig alla mina kunder och har även två gruppboenden som jag går till. Ibland är det mer socialt än fötter, säger Rosita.

Uppsägningen fick Rosita att våga satsa fullt ut på företaget. Erfarenheten av att driva eget hade hon från tidigare. Efter en lång brokig yrkesbana känns det tydligt att Rosita äntligen hittat hem.

Rådet hon vill ge till andra uppsagda är:
− Ut och visa upp dig! Berätta vad du är bra på, alla har något att ge. Man måste tro på sig själv och det man gör. Jag har också varit rädd. Men man måste själv hitta en lösning, ingen annan gör det åt dig. Det är bara du som kan göra det.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Mats Petersson

Rositas tips till den som vill starta eget företag:

  • Ta råd från de som har egen erfarenhet från att starta eget. Man kan exempelvis gå en starta eget kurs eller söka hjälp hos ALMI.
  • Starta upp samtidigt som du har något annat jobb vid sidan av. Man kan även ha FA-skatt.
  • Dra inte på dig för höga utgifter med lokal och så vidare. Det är de låga utgifterna som räknas.
  • Tro på dig själv och det du gör, och bli trygg i din uppgift.

Omställningsfonden har möjlighet att erbjuda stöd till jobbsökare som vill starta eget.