Så här funkar det!

Omställningsfonden är till för dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist inom kommuner och landsting, samt företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. Du har rätt att få vår hjälp om du arbetat sammanhängande, minst 40 procent, sedan minst ett år och att du vid uppsägningstillfället är tillsvidareanställd.

Anmälan

Första steget är att din arbetsgivare skickar en anmälan till Omställningsfonden. Det är viktigt att arbetsgivaren har alla uppgifter om dig, adress, mail och telefonnummer, för att vi snabbt och enkelt ska kunna komma i kontakt med dig.

Bekräftelse

När arbetsgivarens anmälan är godkänd får du en skriftlig bekräftelse från oss på Omställningsfonden. Det tar cirka fem arbetsdagar och då får du även kontaktuppgifter till din personliga rådgivare, som ringer dig några dagar senare. Du är även välkommen att när som helst kontakta oss.

Tidig start

Vi startar vårt samarbete med dig så tidigt som möjligt, helst redan under din uppsägningstid. Anledningen är att du då ökar dina möjligheter att snabbt hitta ett nytt jobb. Du har rätt att gå ifrån ditt jobb för att träffa Omställningsfonden.

A-kasseutfyllnad

Om du efter din uppsägningstid är arbetslös, kan du ansöka om a-kasseutfyllnad hos Omställningsfonden. Du kan få a-kasseutfyllnad upp till 80 procent av din lön i 200 ersättningsdagar. Därefter upp till 70 procent av din lön, inklusive a-kasseersättning, i 100 ersättningsdagar. Du ansöker själv via vår webb.

Jobbsökarverkstad

Innan vårt första möte är det bra att du tittar på vår jobbsökarverkstad här på webbplatsen. Där kan du bland annat ta fram en kompetensprofil över dina kunskaper och färdigheter. Du kan göra tester och få CV-tips och mycket mera. Gå gärna också in på vår Facebook- och Linkedinsida. Där finns fler bra tips och mycket inspiration.

Första mötet

Här gör du och din personlige rådgivare en kartläggning av ditt arbetsliv och blickar framåt. Vi tittar på vilka aktiva insatser som kan behövas och vilka ekonomiska stöd du kan få. Vi finns här för dig hela vägen, om du förlorar motivationen eller behöver fråga din rådgivare om något. Men tänk på att det ytterst är du som driver processen fram till ditt nya jobb.

Aktiva insatser

Kanske behöver du hjälp med ditt CV, en specifik kurs, praktikplats eller annan insats. Det är det här vi kallar aktiva insatser, det vill säga aktiviteter som kan leda till ditt nya jobb. Den aktiva insatsen gör du med någon av Omställningsfondens specialister, som också arbetar med rådgivning.

Uppföljningsmöte

Efter den aktiva insatsen träffar du din rådgivare igen, och stämmer av var du befinner dig nu. Det kan leda till en ny aktiv insats och en ny uppföljning. Har du redan hittat ditt nya jobb så avslutas samarbetet med Omställningsfonden. Du har rätt att få stöd av oss under en 24-månadersperiod.

Sök, sök, sök!

Ett tips är att inte bara läsa platsannonser utan att också göra spontana ansökningar till företag som inte har någon annons ute. Berätta också för din omgivning att du söker jobb. Om du inte redan har en Facebook- och Linkedinsida så skaffa gärna det. Där kan många få reda på att du söker jobb. Behöver du hjälp med intervjuträning och löneförhandling, så kan vi hjälpa dig med det.

Grattis till nya jobbet!

Hurra! Du får jobbet, skriver på kontraktet och är nu i mål. Grattis! Vi avslutar nu samarbetet med dig. Du är självklart alltid välkommen att kontakta oss, när som helst. Ta hand om dig och lycka till.

Länkar

Jobbsökarverkstaden: Här kan du som jobbsökare ta fram en kompetensprofil, göra tester, få CV-tips m.m.

Kontakta oss: Kontaktuppgifter till rådgivare samt personal.

Blanketter: Här finns alla blanketter som du behöver.

Ekonomiska förmåner: Läs mer om möjligheten att söka ekonomiskt stöd hos oss på Omställningsfonden.

Tips på vägen: Läs intervjuer med Omställningsfondens rådgivare.

Facebook: Följ oss på Facebook.

Min resa: Läs om våra jobbsökare som blivit uppsagda men hittat en ny väg i livet.