Jobbsökarprocessen:

”Det var länge sedan jag sökte jobb, hur gör man?”

Är det dags att söka nytt arbete? Lär dig processen till ditt nästa jobb. Ofta tar det längre tid än man tror att hitta ett nytt jobb. Men med rätt tips och verktyg kan man förkorta vägen.

Louise

NAMN: Ann-Louice Lindholm
ÅLDER: 60 år
FAMILJ: Särbo, två vuxna barn och ett barnbarn.
BOR: I Stockholm
BAKGRUND: Ann-Louice har bland annat arbetat med rekrytering, utbildning, rådgivning, karriärplanering inom den kommunala, statliga och den privata sektorn, samt landstinget. Ann-Louice har arbetat cirka elva år med omställning och coaching.
GÖR: Rådgivare på Omställningsfonden i region Svealand och region Väst.
MOTTO: ”Det ordnar sig, annars kvittar det.”

Kanske står du där, med flera frågor i ditt inre, efter att ha blivit uppsagd efter många års tjänst. Det var kanske tjugo, trettio år sedan du senast sökte jobb.

”Med rätt tips och verktyg kan man förkorta vägen till det nya jobbet.”

– Oavsett vilket så behöver du fråga dig: Hur viktigt är det att jag får ett nytt jobb så snart som möjligt. Många kanske tänker: ”Jag vill det här, men klarar jag av det jobbet med mina erfarenheter?” Vet du inte vad du vill så kan du börja med att fundera över vad du har för bakgrund, och vad du tycker är roligt att göra. Så kan man bygga på det, säger Ann-Louice Lindholm.

Gör en tidsplan

Det kan ta tre till sex månader innan du får ett nytt jobb. Ann-Louice tips är att göra en plan eller tidslinje, minst tre månader framåt.

– Börja sedan med att fråga dig: Vem är jag? Vad kan jag? Vad vill jag?

jobbsokarprocessen3

– Första månaden du söker jobb handlar om att få till bra ansökningshandlingar, personligt brev och CV, om du inte redan har det. Samt att kartlägga dina nätverk och möjligheter, i eller utanför ditt geografiska område. Känner du någon som du tror är bra att prata med, som kan ge dig tips? Ring och fråga om du kan boka in en halvtimme, för att få ställa några frågor.

Ann-Louice tycker att det är bra att man har en rutin i sitt jobbsökande. Gör en plan, sök exempelvis jobb mellan 9-14 och ta en kort lunch. Träna fysiskt eller studera något. Bygg en rutin under den här tiden.

Det som bland annat ligger till grund för hur framgångrik du kommer vara i ditt jobbsökande är vilken kompetens, erfarenhet och ansökningshandlingar du har. Och hur bra du är på att söka jobb, vilka nätverk du har, samt ditt driv och motivation.

Börja söka så snabbt som möjligt

Något som är bra är att man träffar vänner under veckan, kanske luncha så man inte blir för ensam i sitt jobbsökande. Tänk efter vad det är för tid på året. Är det jul, semestertider eller påsk. Kontakta arbetsgivaren ändå. Numera arbetar oftast alltid någon på sommaren. Och är inte den du söker där, kan kollegan lägga en lapp på bordet hos den du söker, eller så får du ett direktnummer och mailadress.

Öppna munnen och gräv där du står

– Var inte rädd för att berätta att du är utan jobb, kanske just den du berättar det för har ett jobb för dig. Det som är viktigt är att komma igång och söka jobb så snabbt som möjligt efter att man blivit uppsagd. Det är inget att vänta på.

Nya behov på företag och i organisationer kan uppstå rätt fort. Det som kan ta tid är att få ut en annons. Rekryteringsprocessen som sedan följer, referenser och möte med facket, kan ta sin tid. Därför är det bra att börja direkt efter man blivit uppsagd, även om det tar ett par månader innan man står helt utan jobb.

Ta referenter som sett dig i arbete

Ann-Louice påpekar att det är bra att ta referenter i ett tidigt skede, då jobbprocessen ibland kan gå fort. Vad som är viktigt vad gäller referenter är att de är relativt aktuella och det behöver vara personer som du jobbat med, som arbetsledare, kollegor, kunder eller elever som du haft i skolan.

– Tänk på någon som sett dig i arbete, helt enkelt. Ring och fråga dem om de vill ställa upp som referent och berätta om vilket jobb du söker. Hör gärna efter vad de tänkt säga om dig. Får du jobbet, så ring och tacka dem. Deras referenser kan ha bidragit till att du fick jobbet.

Går du kanske just nu och tänker på drömjobbet? Att gå från nuläge till drömjobbet kräver lite planering. Och det är viktigt att tänka realistiskt.

Om du exempelvis söker tjugo jobb, är det vanligt att du får gå på en intervju.
– Det är oftast två scenarier som inträffar. Antingen får du erbjudanden i mängd, men noll resultat. Du får komma på intervjuer, och gå långt i intervjuerna, men du blir tvåa hela tiden. Eller så får du inte komma på några intervjuer, du får inga svar och tappar modet. Men bli inte ledsen om inget händer, ofta rasslar det till efter ett tag, säger Ann-Louice. Det envisa arbetet ger frukt, till slut.

Ann-Louice tycker även att man kan ringa upp arbetsgivaren och fråga vad det var som gjorde att de valde bort dig. Om det finns något som du kan tänka på eller förbättra.

Ta hand om hälsan

Känner du att du psykiskt eller fysiskt börjar svikta, fokusera på att ta hand om hälsan först. Kom på benen och ta tag i dig själv. Ta professionell hjälp, och det ena behöver inte utesluta det andra. Man kan ta hand om sin hälsa, samtidigt som man söker jobb.

”Tro på dig själv, det är det viktigaste i hela jobbsökarprocessen.”

– Fundera även på om du kan bredda dig på något sätt. Kanske studera till ett nytt yrke, kompetensutveckla dig inom ditt område eller starta eget företag. Startar man eget företag kan man även ha ett annat jobb på deltid i starten, parallellt med företaget. Om du vill starta eget företag så bör du tänka igenom det ordentligt. Du kan kolla in verksamt.se, ALMI, Nyföretagarcentrum eller fråga andra egenföretagare.

Men oavsett vad, så betonar Ann-Louice att det allra viktigaste i hela jobbsökarprocessen är att du tror på dig själv.

Jobbsökarens checklista:

Vad vill jag?
Vad behöver jag göra?
Sätt igång direkt – vänta inte. Ju tidigare du börjar söka jobb, desto snabbare har du chansen att få ett jobb.
Se till att du har ordentliga ansökningshandlingar, CV, personligt brev. Om inte, så ordna det eller ta hjälp att få ordning på dem.
Se till att du har cirka 3 referenser. Det kan vara gamla chefer, kollegor, elever eller brukare. Personer som sett dig i arbete, eller varit din handläggare på Arbetsförmedlingen eller rådgivare.
Marknadsför dig själv. Du behöver veta eller ta reda på vad du ska lyfta fram hos dig själv.
Får du erbjudande om jobb så är det viktigt att du är rustad och förberedd att ta ett realistiskt och bra beslut. (Exempelvis om det är ett arbete som kräver att du reser en del, har du verkligen möjlighet till det?)
Din hälsa. Ta hand om dig själv så att du mår bra att och kan ta ett nytt jobb.
Nyttja ditt och dina vänners och släktingars nätverk. Se alla tänkbara plattformar som förskolan, dina barns skola, träningslokalen, hundpromenaden och så vidare som en tänkbar plats, där du kan få en kontakt eller ett tips. Öppna munnen!
Tro på dig själv!

Text: Birgitta Stolt
Foto: Michael McLain