Sadla om sent i livet:

”Låt dig inte stoppas av dina hjärnspöken”

Håkan Karlström, rådgivare på Omställningsfonden, är övertygad om att man mitt i livet kan byta bana. Han uppmanar den som vill att våga prova och inte vara rädd för att misslyckas.

Håkan

NAMN: Håkan Karlström
ÅLDER: 46 år
FAMILJ: Sambo, två barn 18 och 16 år
BOR: Östersund
UTBILDNING: Marknadsekonom
GÖR: Rådgivare på Omställningsfonden
MOTTO: Allt är möjligt!

Det största hindret för att våga göra något nytt, kan vara du själv. Många tänker att det är för sent att göra något nytt när man är 55+ och att det därför är bäst att bara fortsätta i gamla banor. Du kanske har dåliga erfarenheter från skoltiden och är rädd för att sätta dig på skolbänken igen.
− Ta fram alla hjärnspöken och titta på dem, råder Håkan Karlström.

Vi träffas för att prata om hur man ska tänka när man blir uppsagd sent i livet och vill sadla om. Kanske byta bransch helt och hållet. Kan man byta hatt och göra något helt annat?
− Det kan man göra. Om man ger sig lite tid och funderar på sin kompetens. Tänk dig din hand, där varje finger representerar en kompetens. På den handen har du: 1. Färdigheter, 2. Kunskaper, 3. Erfarenheter, 4. Kontakter och social begåvning, 5. Egna värderingar. Frågan är hur du ska använda kraften i din hand, säger Håkan medan han håller sin hand i luften och spretar med alla fingrarna.

Vad ville du bli när du var 18?

Håkan tycker att man ska börja med att blicka bakåt. Vad gjorde jag mellan åren 1975-1980? Och sedan mellan 1980-1990, och så vidare. Börja ringa in yrkeserfarenheterna. Tänk sedan efter: Vad ville du bli när du var 18? Går det att göra idag? Vad du gör på fritiden? Kanske du sitter i en styrelse. Vad gör du där?

”Vad ville du bli när du var 18? Går det att göra idag?”

– Fundera inte bara på vad du jobbat med, vilken titel du haft, utan vad i dina arbetsuppgifter och ansvarsområden som ditt engagemang har handlat om. Du kanske har coachat ett fotbollslag. Var har du då utvecklat för färdigheter, säger Håkan.

− Det är jätteviktigt att göra det som är kul. Du kanske brinner för inredning? Vad finns det för arbetsgivare som sysslar med det? Vad kan du bidra med? Du kanske har sysslat med administration och ekonomi. Då kan du exempelvis söka jobb på Mio möbler. Där kanske det är roligare än att jobba på kommunen, om man gillar inredning?

− Kan Omställningsfonden gå in och hjälpa dig med utbildning eller praktik? Prata gärna med flera personer inom det yrket du vill satsa på, innan du bestämmer dig för att satsa fullt ut.

Tänk efter – vad är viktigt för dig

Vill du ha ett jobb som du ska ha tills du går i pension? Eller är det viktigt med hög lön för dig? Kanske det viktigaste för dig är att du gör ett meningsfullt jobb? Finns jobbet i din region, eller behöver du flytta? Tänk igenom dessa saker, råder Håkan Karlström.

Ytterligare en väg till nytt jobb är att starta eget. Är det något du funderat på? Kan du starta med en vän, eller bli delägare i något företag? Har du de rätta egenskaperna för att starta eget?

− Att starta eget företag handlar en hel del om personliga egenskaper, och en vilja att jobba med idén du har. Du behöver ha eget driv, social förmåga, och förmågan att ta många nej.

”Låt dig inte stoppas av hjärnspöken som handlar om ekonomin, åldern eller något annat.”

Om du bestämmer dig för att starta eget, så behöver du göra en affärsplan och en marknadsundersökning. Kanske kan du starta eget och samtidigt ha en fast tjänst? Det går att kombinera båda delarna.

− Tänk såhär: Ska du ha roligt eller tråkigt  i 12-15 år framåt? Vilken tid i livet är det värt att göra något? Kan man inte resa eller gå på disco efter man är 70 år? Låt dig inte stoppas av hjärnspöken som handlar om ekonomin eller åldern eller något annat. Lyft upp rädslorna till ytan. Våga testa något nytt och var inte rädd för att misslyckas.

Tips om du vill sadla om mitt i livet:

Våga följa din idé – fullt ut.
Lyft på alla stenar. Vad innebär den här vägen? Behöver jag någon utbildning? Kanske komplettera på komvux?
Vill du exempelvis skola om dig till kurator? Boka möte med en kurator och intervjua han eller hon för att få mer inblick i yrket.
Håller din plan? Ta reda på fakta.
Vad är det du gillar att göra – är du empatisk, förstående och brinner för att hjälpa andra? Vilket yrke passar om du har dessa egenskaper?
Ta dig tid och tänk igenom: Vad har jag gjort? Vem är jag? Vad vill jag?
Om kompetensen redan finns hos dig – se över vad mer det finns att göra – inom ditt fält.
Om dina barn är stora, eller du har en flexibel livssituation, så kan du kanske ta jobb på annan ort.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Michael McLain