Söka jobb i sitt nätverk:

Den som ger den får

Sök först och främst jobb i ditt nätverk, kanske du får höra. Men vad är då mitt nätverk? Det är alla kontakter som du har, släktingar, grannar, vänner, frisören och kursledaren, säger Marie Bolling, rådgivare på Omställningsfonden.

Marie

NAMN: Marie Bolling
ÅLDER: 50 år
FAMILJ: Man och två utflugna ungdomar, 18 och 21 år
BOR: I Linköping
BAKGRUND: Marknadsekonom och ett flertal coachutbildningar
GÖR: Rådgivare på Omställningsfonden
MOTTO: ”Om du gör ditt bästa, så löser sig allt till det bästa”

Det finns ett talesätt som säger: ”Gräv där du står.” Det är ett ordspråk som passar i många sammanhang. Man behöver inte gå så långt för att finna lyckan, meningen … eller det nya jobbet.

”Ditt nätverk är summan av alla de kontakter som du har.”

Men hur gör man det rent praktiskt, ”Gräva där man står?” Hur nyttjar man sina kontakter utan att personerna i fråga känner sig utnyttjade? Och framför allt, vilka ingår i mitt nätverk, och har jag överhuvudtaget något nätverk? Frågorna kan vara många.

– Ditt nätverk är alla kontakter som du har. Det kan vara dina släktingar, vänner och personer som du stöter på i det dagliga livet. Och professionellt, fackliga förtroendemän, chefer, kollegor och receptionisten på jobbet, säger Marie Bolling.

Ge så ska du få

Marie betonar att de flesta vill hjälpa till om de kan. Men visst beror det även på hur man själv beter sig. Är man en person som är osocial, introvert och själv inte ger speciellt mycket, så får man sällan något tillbaka. Men om man bjuder på sig själv, så brukar man få tillbaka, säger Marie.

Och även om man inte har jättemånga kontakter, så har man alltid några, oavsett hur länge man befunnit sig i Sverige, menar Marie. Det kan handla om en SFI-lärare, en kontakt på Arbetsförmedlingen eller liknande. Det fantastiska med nätverk är att om du har fem kontakter så har förmodligen var och en av dessa, fem kontakter, och i sin tur blir de genast 25. Kanske någon i den skaran känner någon, som känner någon, som behöver en gymnasielärare eller vilken kompetens du nu har.

”Kom ihåg att upprätthålla dina kontakter i nätverket.”

– Börja med att inventera i ditt nätverk. Ta ett block och sätt dig ned. Gör en överskrift med: Släktingar, vänner, kurskamrater, tidigare kollegor och övriga kontakter. Och så börjar du att ”brainstorma”, undvik ingen. Du kommer inse att du känner många. Nästa steg är att uppdatera alla kontaktuppgifter, och sedan koka ned det till vad dessa skulle kunna hjälpa dig med. Vad jobbar grannen egentligen med, och var någonstans?

Gör en hisspresentation

Efter att du har skrivit ned alla kontakter, så tycker Marie att du ska öva dig på en hisspresentation, om du inte redan har en. På 15 till 20 sekunder bör du kunna sammanfatta vem du är och vad du gör. Exempelvis:” ”Jag heter Anna Andersson, är barnskötare med kompetens inom teckenspråk. Jag vill byta bransch, och istället jobba inom industrin.”

– Allt det här bygger på att du har landat i att du är uppsagd och förstått varför, då först kan du ta nästa steg vidare. Viktigt är även att du tänker att du inte har din identitet i att du är arbetslös, utan att du är lärare eller undersköterska och att du har massor av erfarenheter och kunskaper. Utöver det är du arbetssökande.
Kontakter och nätverk i all ära. Frågan är hur man bygger ett riktigt framgångsrikt nätverk?

Den som vill ha jobbet – får oftast jobbet

Marie tipsar om att vara tydlig och öppen. Tydlig med vad du vill. Många personer finns på Facebook och Linkedin. Gör en statusuppdatering att du söker jobb och vad du söker. Arbetsgivare som märker att du vet vad du vill, och att du verkligen vill jobba hos just dem, får oftast jobbet, säger Marie.

– När man sedan fått fler kontakter, gäller det att upprätthålla dem, och då kan man exempelvis skicka mail med jämna mellanrum, eller kosta på sig en lunch eller promenad. Det är också ett bra sätt att inte bli isolerad, under tiden man söker jobb.
Marie berättar om en kvinna, som fick jobb under just devisen: ”Gräv där du står.”

– En av mina jobbsökare var nyuppsagd och tänkte att: ” Jag måste ju vara fin i håret, trots att jag inte jobbar.” Så hon gick till sin frisör, och väl där berättade hon om sin situation. Kort därefter kom en annan kund till frisören och berättade i sin tur om sin jobbsituation, och att de behövde folk. Då sa frisören: ”Jag vet en jättebra tjej…” Och på den vägen var det. Kunden som behövde folk ringde tjejen utan jobb, och hon fick jobbet. Det blev en riktig win- win situation.

Några råd om hur du kan nätverka:

Gräv där du står.
Tänk på att alla kontakter som du har, kan vara potentiella vägar till ditt nya jobb.
Ge så ska du få. Var generös och givande som person, så får du tillbaka, tids nog.
Kom ihåg att upprätthålla dina kontakter. Slå en signal ibland, skicka ett mail eller ta en lunch.
Var tydlig med vad du kan och vill.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Michael McLain