Jobbsökarstrategi:

”Tänk något nytt eller något gammalt på nytt”

Att vara strategisk och effektiv i sin jobbsökarprocess kan vara minst sagt en utmaning efter att man blivit uppsagd från sitt jobb. Om man skapar tydliga målbilder i sitt jobbsökande är man en bra bit på vägen enligt Ulf Nordlund, rådgivare på Omställningsfonden.

Håkan

NAMN: Ulf Nordlund
ÅLDER: 46 år
FAMILJ: Fru och två barn, 9 och 13 år
BOR: Alingsås
GÖR: Rådgivare på Omställningsfonden i region väst
MOTTO: Det blir som man tänker

Strategisk, målmedveten och effektiv – kanske inte är de karaktärsdrag som är mest framträdande i din personlighet, efter att du blivit uppsagd från ditt jobb.

Men det går att hitta vägar att söka jobb, även om man inte känner sig full av energi. Jobbsökarprojektet behöver inte pågå 40 timmar i veckan, det är få som orkar, säger Ulf Nordlund.

”Sök exempelvis jobb mellan 9-12 varje dag, och resten av tiden så ser du till att må bra.”

– Jag tycker att man ska bestämma sig för att man har ett arbetspass då man söker jobb och ett då man gör saker man mår bra av. Exempelvis söka jobb mellan 9-12, och resten av tiden se till att man mår bra.

Sträva efter tydliga mål

För att vara så strategisk och effektiv som möjligt i sitt jobbsökande så underlättar det om man funderar över frågor som: Vad är det för yrke som jag ska ha? Vad är det jag ska göra? Och när bilden av vad du vill göra klarnar, så blir det lättare att vara strategisk och effektiv.

– Jag brukar då rekommendera att göra det tydligt för sig själv vad man vill åstadkomma. Det underlättar motivationen. Att inte bara söka i spridda skurar. Det är viktigt att sätta en tidsgräns för när man ska ha sitt nya jobb, annars är det lätt att tiden bara rinner iväg.
Ulf betonar att det är viktigt att inte titta för mycket på sina medkonkurrenter, och nedslås av att andra får jobb.

– Jämför dig bara med dig själv, hitta ditt inre driv, och våga sätta lite högre mål. Viktigt är att även våga gå utanför sin komfortzon. Man behöver inte vara någon elitmänniska där målet är himmelen. Det viktiga är att man tar små steg och inte abdikerar.

Ett litet steg kan exempelvis vara att söka jobb i grannkommunerna, där man inte redan är känd. Det ökar ens möjligheter. Kanske ligger de enbart 30 till 40 minuter bort. Det är en enorm skillnad att ha fyra kommuner att välja bland, än enbart sin hemkommun, menar Ulf.

Ha flera aktiviteter på gång

Hur blir man på bästa sätt effektiv i sitt jobbsökande? Ulf rekommenderar att göra en plan för veckan. Till exempel:” Jag ska göra fem jobbaktiviteter den här veckan.” Fika med en gammal kollega. Gå med i flera nätverk. Göra spontanansökningar. Kolla alla utbildningar inom det området som intresserar mig. Skriva en jobbansökan till den utlysta tjänsten som jag är intresserad av.

Det räcker inte bara med en aktivitet, utan man behöver ha flera aktiviteter planerade i veckan.

”Ju fler nej man får, desto närmare ett ja är man.”

– När man väl börjar söka och får flera: ”Nej, vi har valt en annan kandidat,” så kan man göra som en klient till mig gjorde. Han sa att han skulle spara på alla nej. Han tog det inte personligt, utan såg det som det inte fanns ett behov, eller att de sökte en annan typ av kompetens. Ju fler nej man får, ju närmare ett ja är man.

Tänk något gammalt på nytt

Får man en positiv kontakt med arbetsgivaren som intervjuat en, så kan man alltid fråga efter lite feedback efter intervjun. Saker man kan tänka på eller förändra till nästa intervju. Ulf tycker man kan se det som att man bygger på en relation. Kanske de har behov av just dina kompetenser vid en annan tidpunkt.

– Men det viktigaste tycker jag är att utgå från vad man tycker är roligt. Tänk fritt, våga tänka nytt, eller tänk något gammalt på nytt. Kan jag göra något liknande de drömmar jag hade som ung? Det kanske finns en sådan möjlighet just nu? Det är heller inget fel att fortstätta med det som jag alltid gjort. Men se framför allt till att hålla på med aktiviteter som för dig närmare målet, och våga gå utanför din komfortzon, så närmar du dig jobbet.

Text: Birgitta Stolt
Foto: Michael McLain