Hoppa till huvudinnehållet

Tidsbegränsad anställning som upphör

Omställningsfonden stöttar medarbetare med tidsbegränsad anställning som löpt ut och medarbetare som blivit uppsagda från en tidsbegränsad anställning.

Vilket stöd kan medarbetaren få?

Medarbetare som är tidsbegränsat anställd vars anställning upphör, har möjlighet att ansöka om ett grundläggande omställningsstöd från Omställningsfonden för att komma vidare mot nytt jobb, studier eller start av eget företag. Stödet består av kartläggningssamtal, rådgivning, vägledning samt validering. 

Ansökan: medarbetaren skickar själv in sin ansökan till Omställningsfonden. 

Villkor för grundläggande omställningsstöd

Det grundläggande omställningsstödet kan ges till medarbetare som haft en tidsbegränsad anställning som löpt ut eller om hen blivit uppsagd från en tidsbegränsad anställning. Medarbetaren kan få stödet först när anställningen är slut.

För att medarbetaren ska få vårt stöd och hjälp att hitta en ny sysselsättning måste hen uppfylla följande villkor:

  • Senast anställd hos en arbetsgivare som tillhör Omställningsfonden, alltså inom kommun, region eller kommunalt företag som är anslutet till arbetsgivarorganisationen Sobona.
  • Arbetat i tillräcklig omfattning. För att visa att medarbetaren har arbetat tillräckligt mycket behöver hen:
    • arbetat minst 64 timmar per månad.
    • haft en inkomst på minst 20 150 kr under 12 av de senaste 24 månaderna. Arbetet kan vara utfört hos flera olika arbetsgivare. Det finns inte något krav på att den arbetade tiden ska vara inom sektorn. 
  • Stödet kan ges till och med den som fyllt 69 år.

Hur länge har medarbetaren rätt till stödet?

Stödet ges som längst under ett år efter att anställningen är slut. Omställningsfonden kan efter bedömning ge förstärkt stöd till medarbetare som har särskilda behov av stöd till följd av sjukdom. Det förstärkta stödet kan vara kartläggning, intensifierad rådgivning och vägledning, samt stöd i myndighetskontakter. Detta stöd har medarbetaren som längst i två år från sin sista anställningsdag.

Ansökan

Medarbetaren skickar själv in sin ansökan om grundläggande omställningsstöd. Som arbetsgivare ska du informera medarbetaren om att hen har rätt till stödet. 

Fråga oss