Innehåll
Vad innebär validering för dig som arbetsgivare?
Validering är ett strategiskt verktyg som hjälper dig att synliggöra, utveckla och ta till vara på den kompetens som redan finns i din organisation. Genom att bedöma och dokumentera medarbetares kunskaper kan du säkerställa rätt kompetens på rätt plats, identifiera utvecklingsbehov och skapa förutsättningar för effektiv kompetensförsörjning.
Som arbetsgivare kan du använda validering för att:
- Säkra och synliggöra kompetens
Genom att tydliggöra yrkesroller och kompetenskrav kan organisationen säkerställa att medarbetarna har rätt kunskap och färdigheter för sina arbetsuppgifter. Samtidigt synliggör validering medarbetarnas befintliga kompetens, vilket skapar möjligheter för vidareutveckling som stärker både individen och verksamheten. - Identifiera utvecklingsbehov och möjligheter
Validering ger arbetsgivaren en tydlig bild av organisationens nuvarande kompetens och framtida behov. Detta underlättar planering av kompetensutveckling och bidrar till en mer strukturerad kompetensförsörjning. - Effektivisera rekrytering och matchning
När kompetenser kartläggs blir det lättare att matcha rätt person till rätt roll. De yrkesroller som identifieras genom branschvalidering kan också användas för att skapa tydliga kravprofiler vid rekrytering, vilket leder till bättre matchning och en mer effektiv anställningsprocess.
Så går validering till
Validering är en strukturerad process som består av flera steg:
Kompetenskartläggning. Medarbetarens kunskaper och erfarenheter identifieras genom samtal, självskattning och/eller dokumentation.
Kompetensbedömning. Medarbetarens kunskaper jämförs med branschkrav eller utbildningsmål. Denna bedömning görs av en yrkes- eller ämneskunnig, ofta en yrkesbedömare godkänd av branschen eller en yrkeslärare.
Dokumentation. Efter bedömningen får medarbetaren en sammanställning som visar vilka områden som är godkända och vilka som eventuellt behöver kompletteras.
Kompletterande utbildnings- eller lärandeinsatser. Om det identifieras områden som behöver utvecklas, kan medarbetaren genomgå kompletterande utbildning eller lärandeinsatser för att uppfylla kraven.
Erkännande. När kompetensen uppfyller kraven kan valideringen leda till ett certifikat, yrkesbevis, kvalifikationsbevis, kompetensintyg eller betyg.
Validering steg för steg
- Identifiera behovet
Börja med att kartlägga vilka kompetensområden som är viktiga för din organisation. Behöver du stöd i detta arbete? Omställningsfonden erbjuder dig ett stöd i arbetet med strategisk kompetensförsörjning som kan användas utifrån ert verksamhetsbehov. Läs mer på Stöd i strategisk kompetensförsörjning. - Skapa förutsättningar för validering
Säkerställ att organisationen har tillräckliga resurser och tid för att genomföra valideringsprocessen. Detta kan innebära att skapa tid för medarbetare för att delta och avsätta ekonomiska och organisatoriska resurser. Sobonas "Klara, färdiga, gå" är en steg-för-steg-guide för att starta upp och komma i gång med ett arbete med validering. Guiden underlättar införandet av validering och integreras smidigt med befintliga processer. Den utgår från tre faser som innefattar planering (Klara), förberedelser (Färdiga) och genomförande (Gå). Ta del av guiden på Sobonas hemsida. - Välj rätt modell
Utforska de modeller som bäst passar er verksamhet beroende på om det handlar om branschvalidering eller utbildningsvalidering. - Ansök om stöd
Använd möjligheten att söka ekonomiskt stöd för valideringsinsatser genom Omställningsfondens förebyggande insatser. Läs mer om Förebyggande insatser. - Genomför processen
Samarbeta med yrkesbedömare eller yrkeslärare för att kartlägga, bedöma och dokumentera medarbetarnas kompetens. Processen inkluderar att samla in relevant dokumentation, genomföra praktiska tester eller intervjuer för att säkerställa att kompetensen matchar branschkrav eller utbildningsmål. - Uppföljning och utveckling
Använd resultatet från valideringen för att planera vidareutbildning och fatta strategiska beslut för verksamhetens utveckling.
Vad gäller inom min bransch?
Vi har samlat information om de branscher och yrkesroller inom välfärdssektorn där validering kan stärka kompetensförsörjningen och utveckla arbetsplatsen. Läs mer om det här:
Läs mer om validering inom din bransch
De kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har flera valideringsmodeller för olika yrkesroller, du kan läsa mer om dessa här.
Valideringskartan
Branchvalideringskartan visar alla tillgängliga branschvalideringsmodeller i Sverige.
Gå till branschvalideringskartan
Fördelar med validering
Höjd konkurrenskraft: Genom att validera medarbetarnas kompetens kan du fokusera på strategiska insatser för att utveckla verksamheten.
Bättre arbetsmiljö: Medarbetare som känner sig sedda och får möjlighet att utvecklas bidrar till en mer engagerad och trivsam arbetsplats.
Minskade rekryteringskostnader: Genom att identifiera och utveckla den kompetens som redan finns minskar behovet av externa rekryteringar.
Stöd vid omställning: Validering kan vara en nyckel vid omorganisationer eller för att stärka anställda som riskerar arbetslöshet.
Finansiera validering genom förebyggande insatser
Som arbetsgivare kan du söka ekonomiskt stöd för att genomföra valideringsinsatser genom Omställningsfonden. Det är en del av arbetet med att stärka kompetensen och framtidssäkra arbetsplatser.
Läs mer om förebyggande insatser och hur du ansöker här Förebyggande insatser - Omställningsfonden
SeQF är bryggan mellan olika typer av lärande
Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande, SeQF, är ett nationellt system som gör det enklare att jämföra olika kvalifikationer. Genom SeQF kan lärandet som sker utanför det formella utbildningssystemet likställas med lärandet som sker inom det formella utbildningssystemet. Referensramen består av åtta nivåer som bygger på varandra och beskriver vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser som hör till varje nivå. Det bygger på den europeiska referensramen EQF och skapar ett gemensamt språk för att beskriva kompetenskrav.
Med SeQF kan kvalifikationer från både utbildningar och arbetslivets branschvalidering nivå placeras. Det ger tydlighet och hjälper arbetsgivare att förstå och värdera medarbetares och kandidaters kompetens.
Systemet synliggör individers kunnande, oavsett hur eller var det har förvärvats. Det stärker livslångt lärande, förbättrar anställningsbarhet och underlättar kompetensförsörjning. SeQF bidrar också till att öka rörligheten på arbetsmarknaden, både inom Sverige och internationellt.
Vill du veta mer om SeQF och dess möjligheter? Läs mer på följande länkar: