Hoppa till huvudinnehållet

19 satsningar i välfärden kan prisas för Årets kompetensutveckling

Utmärkelsen Årets kompetensutveckling syftar till att inspirera välfärdens arbetsgivare till ett strategiskt och långsiktigt arbete med kompetensutveckling. I år har 19 satsningar och projekt som genomförts av kommuner, regioner eller kommunala företag nominerats till utmärkelsen. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

– Samhället är i ständig förändring, och alla verksamheter behöver utvecklas för att stå redo för framtiden. Bland årets nomineringar finns många exempel på hur arbetsgivare över hela landet arbetar för att stärka både medarbetarna och välfärden i stort, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets kompetensutveckling är en utmärkelse som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Den tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare. Nu står det klart vilka 19 satsningar som har möjlighet att tilldelas utmärkelsen.

Vinnaren utses av en jury som utgörs av sju ledamöter under ledning av Omställningsfondens vd Eva Wikström. Årets kompetensutveckling utses på Omställningsdagen den 5 februari 2024.

– Strategisk kompetensutveckling är nödvändigt för att välfärden ska kunna utvecklas och leverera det som medborgarna förväntar sig. Årets nominerade visar på den mångfald av satsningar som görs och behöver göras runt om i landet. Vi hoppas att de kan inspirera ännu fler att satsa på kompetensutveckling, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden delar även ut utmärkelsen Årets karriärväxlare. Den tilldelas en medarbetare inom välfärden som gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga eller fått kompetensutveckling för att stärka anställningstryggheten”.  

Här är de nominerade till utmärkelsen Årets kompetensutveckling:

- Cura Individutveckling (Kommunalförbund Blekinge), kvalitets- och kompetenshöjande insatser för familjerättssocionomer.
- Halmstads kommun, kompetensutveckling inom psykogeriatrisk vård för medarbetare på Dalsbo äldreboende.
- Jönköpings kommun, kompetenshöjning av elevassistenter i anpassad grundskola med fokus på att skapa trygga och inkluderande lärandemiljöer.
- Karlsborgs kommun, yrkessvenska för lokalvårdare.
- Karlshamns kommun, yrkessvenska för medarbetare inom vård och omsorg, förskola samt service.
- Karolinska Universitetssjukhuset, inrättande av en histoteknikerutbildning för gymnasiestudenter inom naturvetenskap och teknik samt för undersköterskor.
- Mjölby kommun, diplomeringsutbildning av administratörer till samhällsvägledare för medarbetare vid Medborgarservice.
- Motala kommun, utbildning av lärare i grundskolan i svenska som andraspråk.
- Norrtälje kommun, yrkessvenska för lokalvårdare.
- Primärvården Skåne, utbildning av distriktssjuksköterskor till sårkonsulter för förbättrad sårvård.
- Region Stockholm, kompetensutvecklingsinsats inom Systems Engineering för anställda inom investeringsprojektsverksamheten vid trafikförvaltningen.
- Salabostäder AB, kunskapsvalidering av fastighetsskötare.
- Stockholms stad, kompetenshöjning genom musik, skapande och digitalisering för medarbetare vid Järva, centrala Spånga och Tenstas förskolor.
- Södersjukhuset, kompetenshöjning på handkirurgiska mottagningen för att poliklinisera delar av det handkirurgiska patientflödet.
- Trollhättans stad, utbildning i yrkessvenska för omsorgspersonal.
- Umeå kommun, kompetensutveckling av medarbetare som vanligtvis arbetar med bygglovshantering för att stärka upp inom miljö och hälsoskydd.
- Värmlands läns vårdförbund, utbildning inom tydliggörande pedagogik för personal på boendet Flöjten som tar emot barn från 0–12 år som är placerade av socialtjänsten.
- Västerås stad, kompetenshöjning av biträdande socialsekreterare som nu har tillräcklig behörighet för att arbeta med myndighetsutövning.
- Örnsköldsviks kommun, utbildning av måltidsinspiratörer med fokus på klimatsmart, energieffektiv och god mat.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som i år delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

- Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar
- Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
- Carina Wutzler, ledamot i SKRs förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge
- Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal
- Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd
- Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden
- Eva Wikström, vd Omställningsfonden

Utmärkelsen Årets Karriärväxlare 2023 tilldelades Alexander Larsson, för sin omställning från fritidsledare till polis. Årets kompetensutveckling 2023 tilldelades Region Västernorrland, för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. 

Fakta: Om Omställningsfonden  Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 85 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under årets nio första månader. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var tre månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 81 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 12 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2024–2026 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Publicerad 12 december 2024 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef

Fråga oss