Människor byter karriär av olika anledningar. Enligt en undersökning som Omställningsfonden gjorde i slutet av förra året är 2 av 3 svenskar positiva till att byta karriär, alltså att helt växla yrke.
I de flesta fall beror det troligtvis på att man vill prova på något helt nytt, men i andra fall kan det vara ofrivilligt. När uppsägningarna var som störst under pandemin, var det många människor som tvingades till att göra ett karriärbyte eftersom jobben helt enkelt försvann inom den bransch de arbetade i. I dessa fall är det bra att kunna ta stöd av en omställningsorganisation för att komma vidare i karriären.
I genomsnitt har svenskar i åldern 18–64 år bytt karriär 1,8 gånger, visar undersökningen. Var fjärde, 26 procent, har aldrig bytt karriär, medan var femte, 22 procent, uppger att de sadlat om en gång. De som har bytt karriär i störst utsträckning är kvinnor i åldern 50–64 år, som har bytt 2,4 gånger i genomsnitt.
För att hålla sin kompetens aktuell på arbetsmarknaden kan det för många räcka att få möjlighet till kompetensutveckling hos samma arbetsgivare eller i samma bransch. Det är det glädjande att Omställningsfondens parter träffat ett nytt kollektivavtal som möjliggör såväl karriärväxling som kompetensutveckling. Med avtalet som träder i kraft den 1 oktober 2022 kan vi möta både behovet hos enskilda individer och verksamheternas behov av ny och förändrad kompetens.
Till sist vill jag bara slå ett slag för Omställningsdagen den 10 februari. Då vi förutom att dela ut priser till Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling, också bjuder på föreläsningar kopplade till såväl karriärväxling som kompetensutveckling. Det vill du inte missa! Länk till anmälan finns i kalendern >>
Hoppas att vi ses!
Publicerad 31 januari 2022 Blogginlägg