![](/media/wqhgwwwd/31871e65-de2d-43b3-a1ca-58a9a3390167-w_1024_h_680.jpg)
Umeå kommun tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling 2024 för sin satsning på kompetensutveckling inom miljö- och hälsoskydd. Utmärkelsen ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och synliggöra framgångsrika initiativ. Bakom utmärkelsen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.
– Umeå kommuns satsning på att utbilda medarbetare inom bygglovshantering till arbete inom miljö- och hälsoskydd har bidragit till ett viktigt kompetenstillskott och gjort det möjligt för verksamheten att behålla och utveckla sina medarbetare. Genom denna inspirerande satsning på kompetensutveckling gynnas både medarbetare och invånare i Umeå kommun, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Årets kompetensutveckling är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden. Utmärkelsen tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.
Efter införandet av ett nytt ärendesystem och en minskning av inkommande ärenden uppstod en övertalighet på enheten som hanterade bygglovsansökningar i Umeå kommun. Samtidigt fanns ett stort behov av ytterligare resurser inom miljö- och hälsoskydd. Efter att ha genomfört kompetenshöjande insatser med hjälp av Omställningsfonden har kommunen nu kunnat flytta flera medarbetare från bygglov till miljö- och hälsoskydd. För de berörda medarbetarna har satsningen inneburit en möjlighet att stärka sin kompetens och få prova på nya arbetsuppgifter.
– Det känns fantastiskt att få ett erkännande för denna utbildningsinsats. Det började som en lösning för att undvika en övertalighet och gav oss nya kompetenta medarbetare på miljö- och hälsoskyddsavdelningen. För medarbetarna är det också bara plus, de har fått ny kompetens, nya insikter och kontakter, säger Fredrik Hedlund, miljö- och hälsoskyddschef på Umeå kommun.
Omställningsfonden delar även ut utmärkelsen Årets karriärväxlare, som tilldelas en medarbetare som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga. 2024 års utmärkelse tilldelas Susanne Hjält från Kungsbacka för hennes karriärväxling från barnskötare till vårdbiträde.
Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:
• Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
• Carina Wutzler, ledamot i SKRs förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd
• Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden
Fakta: Om Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 87 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under 2024. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var två månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 77 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 11 månader.
I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2024–2026 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.
Publicerad 05 februari 2025 Pressmeddelande