Hoppa till huvudinnehållet

Validering

Validering är en process som bedömer och erkänner dina kunskaper och erfarenheter, vilket kan öppna dörrar till nya arbetsmöjligheter, ge dig behörighet till utbildningar och förkorta din studietid.

Innehåll

Vad är validering?

Validering är ett sätt att få dina kunskaper och erfarenheter bedömda och erkända. Det hjälper dig att ta vara på det du redan kan och kan öppna dörrar till nya möjligheter i arbetslivet. Genom validering kan du få dina färdigheter formellt bekräftade, vilket kan göra att du blir behörig till en utbildning, förkorta din studietid eller ge dig behörighet till yrken där du redan har erfarenhet.

Hur går validering till?

  1. Först sker en kompetenskartläggning, där du beskriver vad du redan kan.
  2. Efter det jämförs dina kunskaper mot utbildningsmål eller branschkrav. Bedömningen görs ofta av en yrkeslärare eller branschexpert.
  3. Efter bedömningen får du en sammanställning som visar godkända områden och vad du kan behöva komplettera med för att nå upp till den nivå som krävs.
  4. Om du blir godkänd kan valideringen leda till att du får ett betyg, yrkesbevis eller certifikat, vilket visar att du har den kompetens som krävs.

Behöver du hjälp eller vägledning kring validering?

Då kan du ansöka om karriär- och studierådgivning för att få stöd i processen. Det kan du läsa mer om här »

Valideringskartan

Med valideringskartan får du snabbt en överblick över vilka valideringsmöjligheter som finns och vilka aktörer som ansvarar för de olika delarna. Öppna valideringskartan »

Vad gäller inom min bransch?

Vi har samlat information om de branscher och yrken som du inom välfärdssektorn kan validera dig inom. Läs mer om det här:

Vad gäller inom min bransch för validering?

Behörighet till studier

Om du saknar formell behörighet i ett yrke kan du ansöka om att få din kompetens bedömd. Detta innebär att dina kunskaper och erfarenheter från arbetslivet eller andra utbildningar kan ge dig behörighet, även om du saknar betyg. Kontakta skolan som är ansvarig för den utbildning som du vill studera för att få mer information om hur du kan bedömas behörig genom reell kompetens.

  • Behörig enligt 20 % regeln till yrkeshögskolan
    Inom Yrkeshögskolan kan du bli antagen även om du saknar formell behörighet, genom den så kallade 20-procentsregeln. Regeln innebär att upp till 20 procent av utbildningsplatserna kan gå till sökande som har de kunskaper och förutsättningar som krävs för att klara utbildningen, även utan formella meriter. Om du blir godkänd som behörig enligt denna regel, deltar du i antagningsprocessen på samma villkor som övriga sökande.

    Om du vill ansöka enligt denna regel behöver du ange det i din ansökan. Kontakta skolan som har den utbildning du vill studera för mer information. Läs mer om 20-procentsregeln på Myndigheten för yrkeshögskolan »
  • Behörighet till högskola/universitet genom arbetslivserfarenhet och vissa kurser
    Universiteten och högskolorna har en gemensam modell för att bedöma kompetens för dig som saknar en examen från gymnasiet. Du behöver ha vissa betyg på gymnasienivå i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap tillsammans med minst 3 års arbetslivserfarenhet på halvtid eller mer. Tänk också på att du kan behöva skriva ett högskoleprov så du har ett meritvärde om det är fler sökande än det finns platser på utbildningen. Läs mer om grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete »
  • Bedömning av utländsk utbildning
    Om du har gått gymnasiet i ett annat land och vill studera i Sverige, kan du få din utbildning bedömd för att använda meriterna när du ansöker till en utbildning här. Om det saknas något i din utbildning, får du information om vilka kurser du behöver komplettera med. Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som gör dessa bedömningar.
    Läs mer om bedömning av utländsk utbildning »

Förkorta studier

Om du blir antagen till en utbildning har du möjlighet att få din tidigare kunskap, alltså din reella kompetens, prövad för att tillgodoräkna dig delar av utbildningen.

Det kan hjälpa dig att korta ner din studietid. Men det är viktigt att veta att du inte kan få studiemedel för de poäng du tillgodoräknar, och det kan även innebära att du får uppehåll i utbildningen. Dessutom ges inget betyg på kurser som du tillgodoräknar dig.

Att tillgodoräkna sig kurser i en vanlig utbildning kan därför medföra vissa utmaningar. Det finns dock utbildningsalternativ som är mer anpassade för detta, som till exempel valideringsutbildningar inom vuxenutbildningen, YH-flex, erfarenhetsbaserade utbildningar och Vidareutbildning av Lärare (VAL). Dessa utbildningar bygger på att tillgodoräkna kunskap du redan har, vilket kan ge en snabbare väg till examen.

YH-flex

Ett upplägg för dig som har förvärvat yrkeskunskaper som motsvarar en stor del av en yrkeshögskoleutbildning.

YH-flex ger dig en snabbare och mer flexibel möjlighet att nå en YH-examen genom tillgodoräknande av tidigare kunskaper och kompletterande studier. Några av de yrken som omfattas av YH-flex är:  stödpedagog, socialpedagog, specialistundersköterska, medicinsk vårdadministratör, instrument och steriltekniker, redovisningskonsult.

Läs mer om YH-flex och aktuellt utbud här: Yrkeshögskolan - yrkeshogskolan.se »

Behörighet till ett yrke

Branschvalidering innebär att en persons yrkeskunskaper bedöms och kontrolleras av representanter från den aktuella branschen. Varje bransch har skapat specifika modeller för sina yrkesroller, där individens kompetens jämförs med de krav som branschen ställt upp.

De kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har flera valideringsmodeller för olika yrkesroller, du kan läsa mer om dessa här »

Branchvalideringskartan visar samtliga tillgängliga branschvalideringsmodeller i Sverige.

Gå till branschvalideringskartan »

Innehåll

Genom Sobonas valideringsmodell har Thords kompetens nu formellt erkänts

Läs artikeln om Thord Sonne som är den första i Sverige att få yrkesbevis som mätartekniker inom VA, med hjälp av Sobonas valideringsmodell.

Esther validerade sina kunskaper inom städ

Esther har en lång och varierad bakgrund inom städbranschen och som stödassistent på ett LSS-boende. Efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, fick hon stöd från Omställningsfonden för att validera sina kunskaper och vidareutbilda sig.

Fråga oss