Hoppa till huvudinnehållet

Intervjun – dags att visa vem du är

CV och personligt brev är inskickade, och du har fått möjligheten att komma på intervju. Grattis! Ta chansen att lyssna på Omställningsfondens rådgivare Afsaneh som har massor av hjälpsamma tips på hur du förbereder dig på allra bästa sätt.

 

Innan intervjun

Inför din intervju är det bra att förbereda så mycket du kan. Ta till exempel reda på vilka ska du träffa; hur många är de, vilka roller har de, var ska du träffa dem? Ta reda på resväg, portkod och skriv ner kontaktuppgifter om något skulle gå snett på vägen dit.

Läs även igenom din egen ansökan. Vad skrev du och vad är det de söker? Tänk igenom varför du har sökt tjänsten och på vilket sätt matchar du det de söker? Fundera över dina svar på vanliga frågor, och förbered exempel på de kompetenser du angett. Till exempel: "jag är lösningsorienterad". Hur märker man det i ditt arbete och som din kollega?

Läs även på om företaget. Vad gör de, vilka produkter/tjänster erbjuder de, och vilka värderingar har de? Förbered dina egna frågor. Det förväntar de sig.

Sedan kan det vara bra att fundera över några praktiska saker. Som till exempel vad du ska ha på dig för att ge det intryck du önskar. Öva gärna även på ögonkontakt, ansiktsuttryck och på att le. Du kan till exempel filma dig själv och öva inför andra. För tänk på att vad du svarar utgör ungefär 7% av hur du uppfattas, HUR du svarar är det som mest avgör vilket avtryck du gör.

Under intervjun

Syftet med intervjun är att du trovärdigt ska lyfta fram allt du är bra på. Så fokusera på att lyfta fram styrkor, men även utvecklingsbara sidor för att upplevas trovärdig. Däremot kan man förbereda svar som erbjuder en strategi för hur man jobbar med de sidorna. Det är även viktigt att använda sig av aktivt lyssnande, vilket innebär att man lyssnar för att uppfatta signaler och om de får det de söker i dina svar. Våga även pausa vid behov och tänk efter om du får en fråga som kräver det, då trovärdigheten är väldigt viktig. Förstår du inte riktigt, våga fråga. För det är en dialog, inte en monolog.

Tänk även på ditt kroppsspråk och energi. Vad gör du med dina händer, skakar du pennan eller på benet osv? Det är saker som kan dra fokus på det du berättar, och man vill inte att fokus ligger på fel sak.

Skapa ett avtryck du är stolt över. Vid avrundning av intervjun, fråga om vidare process och om de har fler frågor, för att sedan tacka för deras tid.

Efter intervjun

Sitt inte och vänta på svar efter din intervju, utan fortsätt söka andra jobb. För om det här inte går vägen vill du ha dina andra bollar i rullning.

Om du inte har hört något från företaget efter utsatt tid, våga lyfta luren och ring. Om du inte får jobbet, följ upp med att fråga varför. Vad var det som saknades? Det är viktigt att veta vad du kan göra annorlunda vid en ny process, alternativt om det är något du inte kan påverka.

Tacka återigen för din tid, och visa ditt fortsatta intresse. Det kan dyka upp nya tjänster på företaget, eller så kan en person från processen dyka upp i andra sammanhang framöver, och då vill du ha lämnat ett gott intryck.