Hoppa till huvudinnehållet

Att skapa ett personligt brev

När du har skrivit ditt CV är det dags för det personliga brevet, eller motiverande brev som vissa kallar det. Häng med när Omställningsfondens rådgivare Afsaneh ger värdefulla tips på hur du ska göra, och vad du ska undvika.

 

Vad är egentligen ett personligt brev?

Det personliga brevet, eller motiverande brevet som det också kallas, är en  inflygning från cv:t. Man kan se ansökningsprocessen som en trestegsraket där cv:t syftar bakåt i tiden, och det personliga brevet och intervjun framåt i tiden, helt fokuserad på den tjänst du söker.

Brevet ska vara en förlängning och komplement till ditt cv, alltså inte en repetition. Utgå från att de som läser ditt personliga brev har läst ditt cv. För att göra det lite enklare så kan man bygga brevet utifrån tre stolpar.

  1. Motivera varför du är intresserad av tjänsten. Läs på om företaget, om tjänsten, varför det är av intresse för dig. Om du tillexempel söker ett jobb hos polisen, då behöver du värdera in dina värderingar och varför just polisen och rättsväsendet är rätt för dig.
  2. Motivera specifikt vad du kan bidra med, alltså varför är du rätt person för tjänsten. Här behöver du återigen plocka fram annonsen och företaget, och omvandla det till varför du möter upp mot just det de söker. Här är erfarenheter och meriter viktigt, men med riktning framåt.  
  3. Vill du avsluta med någonting av privat karaktär så kan du göra det, men det ska fortfarande motivera varför du är en bra match för just den här tjänsten.

 

Vad är viktigt att tänka på?

  • Ta av dig dina egna glasögon och sätt på dig rekryterarens. Vad vet de redan? Vad behöver de veta?
  • Se över dynamiken i ditt brev. Börja inte varje mening med "jag". Be någon annan läsa, både för att se över dynamik och upptäcka stavfel.
  • Använd dina egna ord. Du ska marknadsföra dig, men du ska även kunna följa upp dina påståenden med exempel om du går vidare.
  • Håll det kort och koncist. Ett bra riktmärke på längd är ett halvt A4.  

 

Vad ska man undvika?

  • Undvik att vara för privat. Kom ihåg att syftet med det personliga brevet är att motivera varför du passar för just den här tjänsten.
  • Undvik att vara för generell. Det här brevet ska inte kunna skickas till alla jobb du söker.
  • Överdriv inte. Marknadsföring är viktigt, men du behöver vara sanningsenlig och trovärdig. Du måste kunna stå för och följa upp på det du skrivit.
Fråga oss