Hoppa till huvudinnehållet

Från undersköterska till specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

I över tio år har Åsa Kitti trivts utmärkt med sitt arbete som undersköterska på laboratoriet vid Kalix sjukhus. Ett jobb där hon får hjälpa människor och göra skillnad på riktigt. Men när hon såg en annons på Lernias hemsida för en utbildning till specialistundersköterska inriktad på laboratoriemedicin höll hon på att ramla av stolen.

Åsa Kitti - SpecialistundersköterskaFoto: Jonas Hansson, Region Norrbotten

– Jag visste genast att det var den utbildningen jag ville satsa på! Min vardag på jobbet innebar mestadels att förbereda och hantera prover för analys. Men jag längtade efter att fördjupa mina kunskaper inom laboratoriemedicin, säger Åsa.

Utbildningen blev en vinst för alla inblandade

Åsa var redo att ta tjänstledigt och finansiera utbildningen själv, men när hon delade nyheten med sin chef under ett medarbetarsamtal blev hon positivt överraskad. På grund av bristen på laboratoriepersonal i verksamheten erbjöd sig arbetsgivaren att ge henne studielön under studieperioden. Arbetsgivaren kontaktade även Omställningsfonden som stod för litteratur, resor och andra relaterade kostnader till kursen.

– Min utbildning blev en vinst för alla inblandade. Tack vare att kursen var på distans kunde jag planera mina arbetspass så att de passade in med mina studier. Det ledde till att jag nästan kunde bibehålla min vanliga lön, samtidigt som jag kunde fokusera på min utbildning.

Nu är Åsa klar med den ett-åriga utbildningen och har fått nya utvecklande arbetsuppgifter och ett större ansvar i rollen som specialistundersköterska hos samma arbetsgivare.

– Det är som att jag har fått ett nytt jobb på jobbet. Nu jobbar jag mer självständigt med vårt kemiinstrument och jag har fått behörighet att utföra underhåll och analyser på våra hematologi- och koagulationsinstrument, men jag gör inga bedömningar på provsvaren. Det betyder att jag kan avlasta biomedicinska analytiker, biomedicinare och laboratorieassistenter. Den 1 mars blev jag även utsedd till teamledare för laboratoriemedicin på Kalix sjukhus. Det är jag mycket stolt över och det känns bra att jag får hjälpa till att stärka upp bemanningen på Laboratoriemedicin i Region Norrbotten.

Karriärväxlingen har skapat ringar på vattnet

Åsas modiga karriärväxling har bidragit till att hon var en av dem som blev nominerade till Årets karriärväxlare 2023, ett årligt pris som delas ut av Omställningsfonden. Nedan följer motiveringen som skickades in från arbetsgivaren.

– Åsa har banat väg för andra genom att vara en av de första i Sverige att utbilda sig till specialistundersköterska. Vi har redan sett att fler vill gå samma utbildning från regionen. Första året hade vi två personer i utbildning, nu har vi sju medarbetare som kommer efter och blir färdiga i maj, det har verkligen skapat ringar på vattnet. Hon har också varit modig eftersom detta har inneburit massor av nya arbetsuppgifter i en helt ny roll. Åsa har bidragit till att säkra att verksamheten kan fortgå enligt plan, säger Carolin Engman, HR-partner i Region Norrbotten.

Vi avslutar med att fråga Åsa hur det känns att ha karriärväxlat mitt i livet?

Det känns väldigt bra! Jag är hedrad över att min arbetsgivare verkligen har satsat på mig och mina kollegor, det gör att arbetsplatsen blir ännu mer attraktiv. Det är också kul att min karriärväxling uppmärksammas och förhoppningsvis inspirerar den till att ännu fler vågar ta ett nytt kliv i arbetslivet, stort som smått. Det är aldrig för sent!

Publicerad 17 april 2024

Fråga oss