Hoppa till huvudinnehållet

Från undersköterska till systemförvaltare och digitaliseringsledare

Utmärkelsen Årets karriärväxlare 2022 går till Magnus Johansson från Kungshamn för sin stora, oväntade och modiga karriärväxling. Efter en höftledsoperation som gick snett kunde inte Magnus fortsätta att jobba som undersköterska, men med tidigare förvärvad kompetens inom IT, en undersköterskeutbildning och en ny utbildning till projektledare öppnades nya möjligheter upp hos samma arbetsgivare. Idag har Magnus sitt drömjobb, som systemförvaltare och digitaliseringsledare.

Hur känns att ha vunnit utmärkelsen Årets karriärväxlare 2022?

- Det är mycket hedrande och roligt att Omställningsfonden, som faktiskt är de som har lagt grunden för min karriärväxling, även vill uppmärksamma den. Utan den coachning och hjälp till utbildning som ni har gett mig hade detta inte varit möjligt. Jag är även mycket glad och tacksam över att min arbetsgivare har haft förtroende för mig och mina förmågor, säger Magnus Johansson.

Vad jobbade du med innan karriärväxlingen?

Innan Magnus växlade karriär jobbade han som undersköterska i hemtjänsten i Sotenäs kommun i cirka 12 år. Han stortrivdes och tyckte att det var världens bästa jobb, berättar han.

- Jag trodde aldrig att jag skulle jobba som undersköterska tidigare i livet, men när jag ramlade in i det yrket tyckte jag att det var fantastiskt. Jag hade fantastiska möten med de äldre varje dag och en känsla av att jag faktiskt kunde göra skillnad på jobbet. Vändpunkten kom när jag blev skadad och inte kunde jobba kvar, då var jag inte glad. Att inte få göra det som jag stortrivdes med kändes mycket jobbigt.

Vad var det som fick dig att byta karriär?

Magnus genomgick två höftledsoperationer på grund av artros för några år sedan, de gick tyvärr inte som planerat. Vid första operationen fanns det kvar sjukhusbakterier på protesen som bidrog till en infektion i höftleden.

- Jag fick några veckor senare göra ytterligare en operation, ta ut hela protesen och sätta in en ny. Det blev dessvärre aldrig bra efter den andra operationen, mina muskler läkte inte som de skulle. Detta har medfört ganska stora problem när jag tar mig fram, säger Magnus.

De första 2,5 åren efter operationen gick Magnus på kryckor dagligen vid all förflyttning. Det ledde till att han behövde sjukskriva sig från jobbet, till en början på heltid och sedan på halvtid.

- Efter 1,5 år krävde jag en arbetsförmågeutredning på mig själv. Jag insåg att jag inte kunde fortsätta jobba som undersköterska i hemtjänsten, det gick inte. Jag kände mig också lite som en belastning för arbetsgivaren eftersom jag inte kunde jobba i ordinarie verksamhet.

Så småningom tecknades det en överenskommelse om avslut på grund av nedsatt arbetsförmåga. I samband med överenskommelsen tog Magnus fackliga representant från Kommunal kontakt med Magnus arbetsgivare, som informerade om att söka upp Omställningsfonden.

Vad hände sen?

Efter att Magnus arbetsgivare varit i kontakt med Omställningsfonden ringde Jenny Järvelä upp Magnus, rådgivare på Omställningsfonden. De hade digitala möten på Teams, eftersom det var mitt under Corona-tider. Tillsammans spånade de fritt kring vad Magnus ville göra och hur han skulle gå vidare.

- Vi spretade åt alla håll och kanter. Jag måste säga att Jenny var en fantastisk idéspruta för mig. Ett tag var jag inne på att jag skulle starta eget företag. Vi hade många tankar och idéer, högt och lågt. Efter alla samtal med Jenny kom vi fram till att mitt drömjobb nog ändå var att vara kvar i kommunen hos samma arbetsgivare, men i en administrativ tjänst, berättar Magnus.

Därefter tog Magnus kontakt med sin chef och HR på kommunen och pratade om hur han kunde kompetensutvecklas för att ha kvar Sotenäs kommun som sin arbetsgivare.

- Om jag gick en utbildning i projektledning skulle mina chanser för ett nytt jobb öka, för projektledare behövs alltid i någon form. Efter det sökte jag upp en skola och påbörjade min projektledarutbildning, på Berghs school of Communication i Stockholm. En riktig kanonskola med en fantastisk lärare, Ann Westfelt.

Vad jobbar du med idag?

Idag jobbar Magnus som systemförvaltare och digitaliseringsledare på Sotenäs kommun. I den rollen är Magnus i stora drag lite av en nyckelperson i den digitaliseringsresa som omsorgsförvaltningen gör för att möta framtida behov inom vård, omsorg och socialtjänst.

- Jag är ansvarig för förvaltningens verksamhetssystem och identifierar nya digitaliseringsområden som kan utveckla, avlasta och effektivisera verksamheten. Det känns fantastiskt bra, säger Magnus. 

Vad har karriärväxlingen betytt för dig?

- Den har betytt mycket för mig. Jag är enormt glad och tacksam för utbildningen och det stöd jag fått från både Omställningsfonden och min arbetsgivare. Jag hade aldrig kunnat se mig själv jobba på den operativa nivån jag gör i dag, där jag får använda mig av förmågor jag inte visste att jag hade. Nej, jag kan nog fortsätta här tills det blir dags för pension, jag har hittat drömjobbet!

Har du något tips till den som står inför att byta karriär mitt i livet?

- Var inte rädd, ta steget. Vad är det värsta som kan hända? Att vara kvar på en arbetsplats där man kanske inte fungerar eller inte trivs? Det är alltid bättre att gå vidare och göra något annat. Det viktigaste är att trivas på sitt arbete, så var inte rädd för att byta, säger Magnus.

Något mer du vill berätta?

Avslutningsvis vill Magnus tacka alla personer som har hjälpt och stöttat honom i hans omställningsresa.

- Jag måste tacka Jenny Järvelä från Omställningsfonden för allt det stöd och den idéspruta hon har varit. Utan henne hade jag inte hamnat där jag är idag. Jag vill också tacka Ann Westfelt, som höll projektledarkursen på Berghs school of Communication och det stöd hon gav mig under min utbildning, det var också en klockren träff. Jag är tacksam för min chef, Maria Ås, som hela tiden har stöttat och trott på mig och gett mig chansen att visa att; det här kan jag faktiskt göra. Utan ert stöd hade det här aldrig gått.

 

Publicerad 27 februari 2023

Fråga oss