Hoppa till huvudinnehållet

Genom Sobonas valideringsmodell har Thords kompetens formellt erkänts

Thord Sonne på Österlen VA har gjort historia som den första i Sverige att få yrkesbevis som mätartekniker inom VA. Genom Sobonas valideringsmodell har Thords kompetens nu formellt erkänts.

Thord Sonne får Sveriges första yrkesbevis som mätartekniker inom VAPå bilden: Per Fremark, tillförordnad produktionschef på Österlen VA, Thord Sonne, mätartekniker inom VA, Sara Anheden, utredningssekreterare på Österlen VA. Bilden tillhör Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Österlen VA genomför ett stort valideringsprojekt för att bekräfta yrkeskunskaperna hos 30 medarbetare inom drift. Thord Sonne är den första att få sina kunskaper formellt erkända, vilket är ett viktigt steg i företagets satsning på kompetensförsörjning.

Valideringsprojektet har finansierats av Omställningsfonden för förebyggande insatser och genom tjänster och stöd från Sobonas Kompetenskansli.

– Thord har de kunskaper som krävs för att arbeta som mätartekniker, och Sobonas valideringsmodell har varit ovärderlig för att säkerställa detta, säger Per Fremark, tillförordnad produktionschef på Österlen VA.

Att validera medarbetarnas yrkeskunskaper är en ovärderlig möjlighet för att säkra långsiktig kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning är en stor utmaning för VA-branschen, enligt en rapport från Svenskt Vatten. Sara Bohlinder från Svenskt Vatten ser Österlen VA som ett utmärkt exempel på hur man kan använda validering i arbetet med strategisk kompetensförsörjning, med syftet att både synliggöra kompetens hos medarbetare och säkerställa att bolaget kan utföra sitt uppdrag.

– Att validera medarbetarnas yrkeskunskaper och utfärda yrkesbevis utifrån nationella yrkesprofiler är en ovärderlig möjlighet för att säkra långsiktig kompetensförsörjning. Detta bör bli standard för hela VA-branschen, inte bara hos oss på Österlen VA, säger Sara Anheden, utredningssekreterare Österlen VA.

– Thords yrkesbevis är en viktig framgång och en milstolpe i vårt branschvalideringsarbete, säger Conny Larsson, kanslichef vid Sobonas Kompetenskansli.

Vad är validering?

Validering är ett sätt att få dina kunskaper och erfarenheter bedömda och erkända. Det hjälper dig att ta vara på det du redan kan och kan öppna dörrar till nya möjligheter i arbetslivet. Genom validering kan du få dina färdigheter formellt bekräftade, vilket kan göra att du blir behörig till en utbildning, förkorta din studietid eller ge dig behörighet till yrken där du redan har erfarenhet.

Du kan läsa mer om validering och vad som gäller inom din bransch här »

 

Publicerad 03 december 2024

Fråga oss